Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ευρωεκλογές... ψηφιζω ή αδιαφορω?

Σε λίγο καιρό έρχονται οι Ευρωεκλογές. Όλοι μας θα έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε τους  Έλληνες εκπροσώπους της Ευρωβουλής. 

Μας ταλανίζουν όμως τέτοιου είδους διλήμματα, που όμοιά τους δεν υπήρχαν! Ενώ όλοι έχουμε τις ίδιες καθημερινές ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον…..ψάχνουμε να βρούμε, μέσα από τις παρελθόντες μας ιδεολογικές αντιθέσεις, τις ανησυχίες του σήμερα. Είναι ποτέ δυνατόν?...

Μας έχουνε φτάσει (οι πολιτικοί), να κατανοούμε την «αλληλεγγύη» με πολιτικούς όρους κι ερμηνείες  σύμφωνα με αυτά που μας πρόσταξαν κάποτε τα κόμματα εξουσίας. Αυτοί που αλλιώς είδαν το μοντέλο της «Ευρωπαϊκής Ένωσης» και αλλιώς τους βγήκε το μοντέλο της «Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης»! Φάνηκε, πως ήθελαν να μας συνδέσουν με τις έννοιες χρήμα και αλληλεγγύη, βαφτίζοντάς’τες ως «επιδοτήσεις» ή «δάνεια». Δημιούργησαν στον απλό κόσμο το «παραμύθι» του νεοπλουτισμού, με δανεικά ξένων Ευρωπαϊκών χωρών ή κερδοσκόπων ιδιωτών, καταστρέφοντας περιουσίες…..μόνο και μόνο για το life style της Ευρώπης ή της Ευρώπης των αξιών, όπως την έλεγαν οι πολιτικοί μας της προηγούμενη εικοσαετίας…
  
Εδώ και 4 χρόνια, όλοι βιώνουμε στη καθημερινότητά μας, τα «μνημόνια» - τα οποία δε θα μπω στη διαδικασία να τα κρίνω, γιατί ο καλύτερος κριτής τους είναι η ίδια η ιστορία. Έχουμε φτάσει σε τέτοια απέχθεια εναντία του πολιτικού μας συστήματος, που όμοιά της δεν υπήρχε ούτε σε χρόνια κατοχής – τολμώ να πω. Δεν ήρθαν όμως ουρανοκατέβατα? ...κάποιος ή κάποιοι τα προκάλεσαν….κάποιος ή κάποιοι συνέβαλλαν στη δημιουργία τους….για να μας τρομοκρατήσουν.τώρα….άμεσα και βίαια! Ότι δε μας άξιζαν τα δάνεια που μας έδιναν…..ότι δεν τα αξιοποιήσαμε στο έπακρο όπως αυτοί τα ήθελαν…..κι ας ήξεραν το που θα καταλήξουμε…..κι ας ήξεραν πως μας «πτωχεύουν»….κι ας ήξεραν πως μας εξευτελίζουν ως έθνος και λαό…..ξέχασαν όμως…..την ύπαρξή τους, στους παππούδες μας την οφείλουν…..στους απανταχού Έλληνες!

Στους παππούδες μας που μόχθησαν με δωδεκάωρο ή και δεκαεξάωρο ημερομίσθιο….σε αυτούς που προσπάθησαν να φτιάξουν μια μικρή περιουσία….για ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους(σε εμάς)….για την εξασφάλιση της καλύτερης ζωής τους! Απαντώντας μας (οι Ευρωπαίοι)….σήμερα….κλέφτες και τεμπέληδες! Γιατί είχατε μάθει –φίλοι  Ευρωπαίοι – να ζείτε με χρήμα….και μόνο με χρήμα….ούτε σπίτι δικό σας δεν είχατε….ούτε μια ιδιοκτησία….παρά μόνο αναλώσιμα υλικά αγαθά! Μας προσφέρατε το «μοντέλο» σας – κάποιοι πολιτικοί χώροι το αποδέχτηκαν, κάποιοι άλλοι όχι – πριν από χρόνια όμως. Στηριχτήκατε στις τότε πολιτικές ιδεολογίες της Ευρώπης, αλλά όχι στη μετεξέλιξη τους. Στηριχτήκατε στο τότε «Ευρωπαϊκό μοντέλο», αλλά όχι στη μετεξέλιξή του….στη χώρα μου?....στηριχτήκατε σε μια οικονομία με «γυάλινα πόδια»!...σε κάτι που εσείς και με τη συναίνεση αρκετών πολιτικών μας, προδιαγράφατε το παρών και το μέλλον της Ελλάδας μου….της Ελλάδας σας!

Γιατί?....ποιό σκοπό είχατε?....γιατί στηριχτήκατε στην αλληλεγγύη μας?....στις αξίες μας….στα ήθη μας…..στις ιδεολογίες μας…..στα πιστεύω μας?.....παρά μόνο μας δελεάσατε με τις «επιδοτήσεις» και τα «δάνειά» σας. Ίσως επειδή δεν είχατε αυτά που είχαμε εμείς και δελεάσατε τους τότε πολιτικούς μας με «μίζες» και διαφθορά σε όλο της το μεγαλείο. Ίσως επειδή γνωρίζατε την «αδυναμία» μας, ως πολίτες, στο χρήμα και την εκμεταλλευτήκατε στο έπακρον!!! «Τάξατε» με Έλληνες πολιτικούς, σε εμάς, που υποσχέθηκαν «πράγματα» του life style της Ευρώπης….με τα δικά σας χρήματα, αλλά….και με τις δικιές πολιτικές απαιτήσεις! Φτιάξατε τους πολιτικούς μας, στα δικά σας μέτρα και σταθμά….τους φτιάξατε έτσι, ώστε σήμερα να μην έχουν  εναλλακτική λύση….να μας δημιουργούν «ψευδοδιλλήματα» ….μόνο για το δικό σας πολιτικό συμφέρον….κι όχι για το συμφέρον του Ευρωπαίου σας πολίτη!

Ε λοιπόν όχι!....μας μπουχτίσατε στα ψέματα, είτε Έλληνες είτε Ευρωπαίοι πολιτικοί. Κι ενώ περιμένετε πως….όπου να΄ναι θα κάνουμε «επανάσταση», δε θα τη κάνουμε…..ακόμα!....μας έχετε μεταλλάξει σε μια χώρα, υπό παγκόσμια και ευρωπαϊκή επιτήρηση τεσσάρων προηγούμενων και δε ξέρω ακριβώς πόσων ακόμα χρόνων! Ακόμα κι εδώ πρωτοστατούσε ως χώρα παγκοσμίως! Στηριζόσαστε στις αντοχές μας….ή στην ανοχή μας?....ή στηριζόσαστε στους υπάρχων πολιτικούς μας….στα υπάρχων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας….στους «μεγαλοκαρχαρίες» ιδιώτες που σας εξυπηρετούν, μόνο για δικό τους όφελος και σύμφωνα με τις προσταγές σας!

Φτιάξατε ένα «οικονομικό ευρωπαϊκό μοντέλο» που είχε άμεσο αντίκτυπο – πρώτα νομισματικά - στην «υπερατλαντική λεγεώνα». Με το πέρασμα λίγων χρόνων, έχοντας υπόψιν τις ραγδαία αναδυόμενες οικονομίες Κίνας και Ινδίας, η οικονομική της πολιτική άλλαξε από επιθετική, σε αμυντική. Η Ευρώπη?.....ευημερούσε ο Βορράς από την εξέλιξή του και την επίδραση της «υπερατλαντικής λεγεώνας», χρεωνόταν ο Νότος προς τίμημα της ευημερίας του Βορρά! Κι αφού έφτασε στο αποκορύφωμά της….ήρθε η οικονομική μας ανισότητα, όπου συνεπήρε και τη πολιτική. Με μια Ευρώπη που να πρωτοστατεί με εθνικιστικές ιδεολογίες – και αποκολλώ πρόβατο την Ελλάδα! – αντικρουόμενη του εαυτό της. Θέτοντας σε πολιτικό πόλεμο τα ίδια της τα κράτη-μέλη….θέτοντας σε πολιτικό πόλεμο αυτούς τους Ευρωπαίους πολίτες, που τους είχαν ψηφίσει….που τους είχαν πιστέψει…και τελικά τους είχαν κοροϊδέψει!
  
Κατά τη ταπεινή μου γνώμη λοιπόν, ως Έλλην-πατριώτης και Ευρωπαίος, ας ψηφίσουμε – κι όχι να αδιαφορήσουμε -  ένα κόμμα ευρωπαϊκής προοπτικής, ανεξαρτήτου ιδεολογίας – αφού εντέλει δεν υπάρχουν ιδεολογίες – με γνώμονα τον Ευρωπαίος  πολίτη, την εποπτεία της σε κάθε κράτος-μέλος, την ιδιοσυγκρασία του κάθε κράτος-μέλος είτε οικονομική είτε κοινωνική καθώς και την εποπτεία της στα θέματα των ευρωπαϊκών τραπεζών (π.χ. ΕΚΤ). Δεν ξέρω εάν φωτογραφίζω κάποιο πολιτικό κόμμα, αλλά το μόνο που έχω να πω, ως απάντηση στους Ευρωπαίους  είναι, πως αυτή τη φορά θα πρέπει να ψηφίσουμε «πολλοί και διαβασμένοι»! Ας ξεπεράσουμε τη πρωτόγνωρη συμμετοχή μας (80%) του 1989, με διαφορετικά κριτήρια…
  

Ίσως ήρθε ο καιρός που η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τη πολιτική της. Να κοιτάξει τα λάθη που έκανε μέσω της αδράνειάς της. Να δημιουργήσει συνθήκες αλληλεγγύης μέσω των λαών της. Να σταματήσει να υπόσχεται «άπιαστα όνειρα» και να πείσει τον Ευρωπαίο πολίτη – κυρίως του Νότου – πως η έννοια της αλληλεγγύης είναι αμφίδρομη, πως τα χρήματα του Βορρά, δεν εξαγοράζουν την ευτυχία και τη μακροζωία του Νότου. Να σταματήσει επιτέλους, την άνιση εξίσωση μεταξύ άυλων και υλικών αγαθών….γιατί απλά το χρήμα, δεν μπορεί να εξαγοράσει την ευτυχία….και η ευτυχία δε «τρώγεται» από μόνη της….ούτε και κάτω από τα όρια της φτώχειας..γιατί έχει αξιοπρέπεια και ευθύνη!!!

6 σχόλια:

  1. Τα μνημόνια... Κάποιοι τα έφεραν... Κάποιοι τα υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια... Και κάποιοι άλλοι υποστηρίσουν και ακολουθούν σαν πρόβατα, παίζοντας το ρόλο του κομματάρχη και τοποτηρητή του κάθε Υπουργού και Βουλευτή... Φτάνει πια η υποκρισία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε-η,
      Τα μνημόνια κάποιοι τα έφεραν, αλλά ξεχνάς πως κάποιοι συνέβαλαν στο να τα φέρουν....κάποιοι τα υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια και κάποιοι αδιαφορούν με την ίδια ευλάβεια....κάποιοι τα υποστηρίζουν σαν πρόβατα (κομματικά εννοείς υποθέτω), ενώ κάποιοι άλλοι δεν τα υποστηρίζουν καθόλου (όχι κομματικά, ούτε κοινωνικά παρά μόνο αντιδραστικά)...κι από τη στιγμή που πιστεύεις πως έχεις δημοκρατία στη χώρα σου ώς πολίτης της, οφείλεις να το σεβαστείς...

      Διαγραφή
    2. Τα μνημόνια κάποιοι τα έφεραν, αλλά ξεχνάς πως κάποιοι τα υπηρέτησαν....κάποιοι τα υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια, ενώ κάποιοι αδιαφορούν με την ίδια ευλάβεια στο γιατί και όχι στο πως ήρθαν......Και κάποιοι άλλοι τα υποστηρίζουν και τ'ακολουθούν ως πρόβατα παίζοντας το ρόλο του κομματάρχη και τοποτηρητή του κάθε Υπουργού και Βουλευτή?...η υποκρισία δεν είναι δικιά τους, αλλά δικιά σου. Αφού "γνωρίζεις πράγματα και καταστάσεις" γιατί δεν τους καταγγέλεις?....κι αφού δεν τους κατήγγειλες είσαι- είμαστε έρμαιοι των αποφάσεών τους!....(κι επειδή ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία, η καταγγελία δε είναι συνώνυμο της ρουφιανιάς)!!!

      Διαγραφή
  2. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣΚυριακή, Απριλίου 13, 2014

    Αγαπητέ φιλε Σπύρο
    Οταν το σπίτι γκρεμίζεται (απο ενα σεισμό π.χ.) σώζουμε τους ανθρώπους (τον Ελληνικό Λαό εν προκειμένου) το σπίτι το ξαναχτίζουμε (την Πατρίδα).
    Ας ψηφίσουμε με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον.
    Στον ληστή που μας έκλεψε δεν δείνουμε τα κλειδιά του σπιτιού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε Κυριάκο,
      θα σου αναφέρω πώς με παρόμοιο παραλληλισμό, βγάζεις τελείως διαφορετικό συμπέρασμα....
      Όταν το σπίτι γκρεμίζεται (από φωτιά π.χ.) σώζουμε τους ανθρώπους και ότι προσωπικό αντικείμενο αξίας βρίσκουμε (τους Έλληνες εν προκειμένω) το σπίτι?...δεν το ξαναχτίζουμε στα αποκαΐδια, αλλά κάπου αλλού σε διαφορετική τοποθεσία (την Ελλάδα).
      Επειδή το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητος, είναι λιγότερο σπάνιο από τη φωτιά, ας ψηφίσουμε με γνώμονα τον εαυτούλη μας και του πατριωτικού συμφέροντος......και σε αυτόν που αποκαλούμε ληστή - ενώ τόσα χρόνια του είχαμε ρουφήξει το μεδούλι στα δάνεια - δεν του δίνουμε τα κλειδιά, ίσως επειδή αποδεχτήκαμε ένα τρόπο ζωής που δε μας άξιζε ή επομηστήκαμε ατομικά ένα "δάνειο" που δεν έπρεπε να μας δώσουν!..

      Διαγραφή
  3. αδιαφορω.δεν μ απασχολει ποιος θα κανει βολτες στις βρυξελλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου