Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Σε πρώτο πλάνο η Αυτοδιοίκηση

Στα τόσα προβλήματα που αφήνει η κρίση κάποιοι μπορεί να πιστεύουν πραγματικά ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα και έτσι η συζήτηση για τις εκλογές άλλοτε αποκτά χαρακτήρα δημοσκοπικό και άλλοτε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων.
  

Για την κατάκτηση της ουσιαστικής αυτονομίας των Δήμων, κουβέντα καμία. Ελάχιστη, για τη μεγάλη στήριξη των πολιτών μέσα από κινήσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης (κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φροντιστήρια κ.τ.λ.) που γέννησε η ανάγκη για στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και πάλεψαν οι Δήμοι να προσφέρουν. Καμία κουβέντα για το πώς πρέπει συνολικά να δούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση την επόμενη πενταετία, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες.

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πως κάθε εκλογική αναμέτρηση για τους Δήμους και τις Περιφέρειες στη χώρα, χρόνια τώρα, βιώνει μια πρωτοφανή πόλωση και έναν άκρατο χρωματισμό που αποτυπώνεται με τον (πολύχρωμο) εκλογικό χάρτη την Κυριακή των εκλογών, με τις αντιπαραθέσεις και τη διχογνωμία για τους νικητές και τους ηττημένους.

Ομως η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές είναι η μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Ως τέτοια οφείλουμε να τη δούμε. Ως τη μεγάλη ώρα να κρίνουμε και να προκρίνουμε. Να επιλέξουμε με ευθύνη αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και προοπτικές. Να κρίνουμε δίκαια με γνώμονα το μέλλον. Η πατρίδα μας έχει να επιδείξει στις δύσκολες στιγμές της τη σοφία του λαού της, που την έφερε μέχρις εδώ. Σήμερα σε όλη τη χώρα νέοι και νέες δίνουν ένα ηχηρό «παρών» στις εξελίξεις που τους αφορούν. Προικισμένοι με γνώσεις και δεξιότητες, άνθρωποι αυτού του τόπου που η κρίση έπληξε και πλήττει περισσότερο από κάθε άλλη γενιά αξίζουν καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί και κανένα μέλλον δεν μπορούμε να έχουμε αν δεν το διεκδικήσουμε. Η μεγάλη συζήτηση, που κάποιοι αποφεύγουν, πρέπει να ξεκινήσει. Η διεκδίκηση των αυτονόητων πόρων τόσο εθνικών όσο και κοινοτικών, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες και στα πλεονεκτήματα του κάθε Δήμου, είναι πλέον επιτακτική. Γιατί η Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και ο Δήμος Αμφίκλειας ? Ελάτειας.

Η αλλαγή του απαρχαιωμένου διοικητικού και γραφειοκρατικού προτύπου και μοντέλου πρέπει να επιτευχθεί. Χρειαζόμαστε τα σύγχρονα εργαλεία εκείνα που θα μας ωθήσουν μπροστά με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη ζωή του. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, η τεχνογνωσία υπάρχει, η καινοτομία είναι αναγκαία για να γίνει η υπέρβαση. Αρκεί οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι να δώσουν μια ευκαιρία στο μέλλον που μας αξίζει συμμετέχοντας σε αυτές τις εκλογές μαζικά, χωρίς να σπαταλήσουν το μεγαλύτερο και ισχυρότερο δικαίωμα που μας προσφέρει η Δημοκρατία.

*Ο Κ. Τασούλας είναι υποψήφιος δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου