Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: «Η πολιτική αστάθεια θα αποτελούσε τη χειρότερη εξέλιξη για τη χώρα. Να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί.»


Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην εφημερίδα REAL NEWS και στη δημοσιογράφο κα Χριστίνα Κοραή: 


1. Πόσο βέβαιος είστε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2014;
Η Κυβέρνηση υποστηρίζει, από την ψήφιση του Προϋπολογισμού στο τέλος του 2013, ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2014.
Συνεπώς, δεν θα υπάρξει ανάγκη για λήψη νέων μέτρων, πέραν των ήδη ψηφισθέντων.
Επιπροσθέτως, σημειώνω ότι υπάρχει και δημοσιονομικό περιθώριο, δηλαδή πρόβλεψη για υπέρβαση του εφετινού στόχου κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ώστε να χορηγηθεί «κοινωνικό μέρισμα» στους πιο αδύναμους οικονομικά συμπατριώτες μας.
Σήμερα, τα προαναφερθέντα τα αποδέχεται και η Τρόικα.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι μοιράζεται το πλεόνασμα για «εξαγορά ψήφων»...
Μα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πρόσφατα, υποστήριζε ότι δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, θα απαιτηθούν νέα μέτρα το 2014, η Τρόικα δεν θα αφήσει την Κυβέρνηση να διανείμει «κοινωνικό μέρισμα» κ.ά.
Σήμερα μιλά για «εξαγορά ψήφων»;
Λυπάμαι, αλλά τέτοια άλματα λογικής δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω.
Έλεος πια με την παραπληροφόρηση, τη μεμψιμοιρία, το μηδενισμό.
Η χώρα έχει ανάγκη από ορθολογισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία.

3. Αν οι δικαστικές αποφάσεις δικαιώσουν ομάδες εργαζομένων, πως θα καλυφθούν τα κονδύλια;
Εάν προκύψουν, θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.

4. Μπορείτε να βεβαιώσετε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό –και επομένως ανάγκη για νέα μέτρα- ούτε το 2015;
Με τα σημερινά δεδομένα, για την επίτευξη στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό μικρότερο του 0,5% του ΑΕΠ.
Σήμερα, η Τρόικα θεωρεί ότι το κενό είναι μεγαλύτερο, περίπου στο 1,1% του ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερο βέβαια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για 1,8% του ΑΕΠ.
Εκτιμώ ότι η καλή εκτέλεση και του τρέχοντος Προϋπολογισμού καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων της χώρας, αλλά και οι θετικές επιπτώσεις από πρωτοβουλίες, όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα μηδενίσουν αυτό το κενό μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν και θα καταθέσουμε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015.
Υπενθυμίζω ότι οι μέχρι σήμερα προβλέψεις μας έχουν διακριθεί για το ρεαλισμό τους.
Τέλος, σημειώνω ότι ακόμη και υπό τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις της Τρόικα, η χώρα έχει μπει σε μία περίοδο υψηλών και βιώσιμων πλεονασμάτων, που διαμορφώνονται, σήμερα, με συντηρητικές εκτιμήσεις, από 1% έως 2,5% για την περίοδο 2013-2015.

5. Με το χρηματοδοτικό κενό για φέτος, το 2014, τι γίνεται; Η Τρόικα υποστηρίζει ότι υπάρχει.
 Όπως προκύπτει και από τη δήλωση του Eurogroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας είναι πλήρως καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες.
Ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο που αυτές θα ανέλθουν στα 8,6 δισ. ευρώ.
Ενώ, καλύπτονται και τα όποια ενδεχόμενα κενά στη βραχυχρόνια ταμειακή ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

6. Και πως καλύπτονται αυτά;
Από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου (1,7 δισ. ευρώ), τη σύναψη συμφωνιών repos και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ήδη 2 δισ. ευρώ repos εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα), την επιστροφή, τον Αύγουστο, ομολόγων που κατέχει το ΕΤΕΑΝ.
Εμείς εκτιμούμε, ότι, υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους 12 μήνες.
Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται η έξοδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται.
Μεθοδικά και προσεκτικά.
Αφού ουσιαστικά η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής σε αυτές.

7. Πότε τοποθετείται η έξοδος σε αυτές τις αγορές;Σύντομα;
Ο στόχος ήταν για το 2ο εξάμηνο του έτους.
Εργαζόμαστε για να το πετύχουμε το δυνατόν νωρίτερα.

8. Ποιο θα είναι το ποσό; Γύρω στα δύο δισ. ευρώ;
Αυτής της τάξεως ποσά είναι μια καλή βάση, ώστε η χώρα να επανέλθει σταδιακά στις αγορές.

9. Μπορεί να υπάρξει και δεύτερη έξοδος μέσα στο 2014;
Εξαρτάται από τις συνθήκες.

10. Με ποιο επιτόκιο θα ήταν ευχαριστημένη η Κυβέρνηση;
Με όσο το δυνατόν χαμηλότερο…
Σήμερα ήδη είμαστε σε προ-Μνημονίου επίπεδα.

11. Με το ECOFIN και το Eurogroup της Αθήνας θεωρείται ότι άρχισε η συζήτηση για μια βιώσιμη λύση για το χρέος; Εστάλη αυτό το μήνυμα;
Το μήνυμα που έχει σταλεί, είναι ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας υποχρεώνει τους εταίρους και δανειστές μας να αναλάβουν, σύντομα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Ρεαλιστικές λύσεις, εφικτές τεχνικές, ισοδύναμοι τρόποι υπάρχουν.

12. Τι προσδοκά η Κυβέρνηση από την άφιξη Μέρκελ στις 11 Απριλίου;
Η κ. Μέρκελ είναι επί μακρόν Καγκελάριος της Γερμανίας, της πιο ισχυρής οικονομικής δύναμης μεταξύ των εταίρων στην Ευρωζώνη.
Υπό την έννοια αυτή,  η επίσκεψή της στη χώρα μας είναι σημαντική.
Όμως, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Ελλάδα έχει σημαντική εισφορά στο ιστορικό, πολιτισμικό, γεωπολιτικό, επιστημονικό και οικονομικό κεφάλαιο της Ευρώπης, παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα.
Συνεπώς, προσδοκώ ότι από τις συζητήσεις με την ηγεσία της χώρας θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη.

13. Ανησυχείτε ότι η υπόθεση Μπαλτάκου και της Χρυσής Αυγής μπορεί να θέσει θέμα πολιτικής σταθερότητας;
Πριν δύο χρόνια, υπό συνθήκες αστάθειας, επιλέξαμε την αταλάντευτη πορεία προς τα εμπρός, επιταχύνοντας, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση μια ώρα αρχύτερα.
Πιστεύω ότι αυτή ήταν η εθνικά ορθή επιλογή, που σήμερα αποδίδει καρπούς.
Το περιβάλλον ζωής σταθεροποιείται.
«Φως στο τούνελ» φαίνεται.
Για το λόγο αυτό είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος.
Η πολιτική ομαλότητα, ως αναγκαία συνθήκη για την ομαλή πορεία της χώρας, δεν πρέπει να υπονομεύεται από κανέναν.
Μέλημα όλων των θεσμικών παραγόντων και των πολιτών πρέπει να είναι η διασφάλισή της.
Η πολιτική αστάθεια θα αποτελούσε τη χειρότερη εξέλιξη για τη χώρα.
Σκοπιμότητες και παίγνια δεν επιτρέπονται. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την πατρίδα από τις ακρότητες και τη μισαλλοδοξία.



14 σχόλια:

  1. 1. Και εγώ στην επιχειρήση μου αν παίρνω πράγματα και δεν τα πληρώνω φυσικά και θα έχω πλεόνασμα.

    2. Δεν έδωσες ούτε μια σαφή απάντηση για το 2014 χρηστάκη. Κλασσικές κουβέντες που ακούς και στα καφενεία...

    3. "Η χώρα έχει ανάγκη από ορθολογισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία."
    -Σταικούρας 2014-

    χαχαχαχα! Εδώ γελάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ.ΟΤΙ ΠΟΥΛΑΣ ΔΕΝ ΧΤΥΠΑΣ ΤΙΠΟΤΑ.ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΕΙΣΠΡΑΤΕΙΣ ΤΟΝ ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΛΑΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΤΣΕΠΟΥΛΑ.ΕΤΣΙ ΕΙΣΑΙ ΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ.ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ.ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΕΘΑΝΑΝ.

      Διαγραφή
  2. Σταικουρας ο κλασικος μαμακιας που πηρε ολα τα πτυχια απο τα κολλεγια με μεσο,και βεβαια μεγας ρουσφετολογος ,δεν ξερω και εγω ποσους εχει βολεψει.Μολις πριν 2 εβδομαδες και ενω η ανεργια εχει φτασει στα υψη βολεψε δυο γαλαζιους στον ΟΤΕ.Σε περιοδους μνημονιου δοξα τω θεω γινονται πολλες δουλιτσες.Ωραιο κρατος δικαιου και αξιοκρατιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι μπερδεύεται την @@@@@@ με την βούρτσα.Απο ότι ξέρω ο Σταικουρας είναι απόφοιτος Πολυτεχνείου.Εκτος και αν για σας το Πολυτεχνείο είναι κολλέγιο.Και ίσως πήγε στο κολλεγιο με μέσον.Μα επιτέλους αν είστε αγράμματοι μην γράφεται μπούρδες.Διαβάζεται τουλάχιστον μόνο και μην γραφεται.Αν σας είναι εύκολο βέβαια.

      Διαγραφή
    2. Σε εχει βολεψει ο Χρηστακης βλεπω και σου πειραξαμε το μεσο και ενοχληθηκες ετσι;Αμορφωτος εισαι εσυ μπερδευετε με ε οχι με αι γιατι το υποκειμενο ειναι το εσεις οπως και με το διαβαζεται με ε .,οπως και με το γραφετε οχι με αι .Απέκτησε MBA από το Imperial College of Science του Λονδίνου το 1997 ενώ το 2001 απέκτησε το Διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στην Τραπεζική από το Cass Business Scholl στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.Αυτα ολα τα πηρε με τις γαλαζιες διασυνδεσεις του ,αυτα αν δεν ειναι κολλεγια τι ειναι ρε μπουρδολογε;

      Διαγραφή
    3. Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα.Και τι γάιδαροι,ΑΡΧΙΓΑΙΔΑΡΟΙ. Ρε γλυκανάλατοι ακομη με τον Σταικουρα ασχολείστε;Τέτοιοι είστε. και τέτοιους θέλετε να σας κυβερνούν.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε επειδή φαίνεσαι ψαγμένος μπορείς και εσύ να πας να εγγραφής σε ένα κολλέγιο.Αν βέβαια δεν γινεις δεκτός υπάρχει το ανοικτό πανεπιστήμιο του δήμου Λοκρών.Εκδήλωσε εσύ ενδιαφέρον κα θα το τακτοποιήσουμε το θέμα σου.

      Διαγραφή
    5. ΟΡΜΑ ΜΕΓΑΛΕ.ΕΤΣΙ ΣΕ ΘΕΛΩ.ΑΛΛΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΣ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΙΖΕΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ;ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΛΑΒΩ ΣΕ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΝΩΝΥΜΕ ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΣΤΟ.

      Διαγραφή
    6. Γιατί να μην ασχολούμαστε κύριε με το Σταικούρα ;

      Είναι ένας από τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ και εκτός αυτού πρέπει να λογοδοτήσει για μνημόνια και για πολλά όλα που βιώνουμε καθημερινά.

      Οπότε ΝΑΙ θα ασχοληθώ και με αυτόν αλλά και με όποιον είναι σε αυτές τις θέσεις και με τις αποφάσεις κρίνει το μέλλον μου και των παιδιών μου.
      Εσύ κάτσε και κάνε πολιτική από τον καναπέ και στην καρέκλα του καφενείου ή του γραφείου που έχεις πάρει...

      Διαγραφή
    7. Αγαπητε μου,
      απο τα γραφόμενα σου μάλλον καταλαβαίνουμε ότι έχεις χάσει κεκτημένα.Οπως όλοι μας βέβαια.
      Όμως θα έπρεπε να σκεφθείς πολλά χρόνια νωρίτερα τον εαυτό σου κα τα παιδιά σου.Τοσα χρόνια όλοι έτρωγαν με χρυσά ή ασημενια κουταλια.Τωρα ήρθε η ώρα της επιστροφής.Και μην μας πεις ότι εσύ δεν συμμετείχες στο φαγοπότι.Αυτο το τροπάριο το λένε πλέον όλοι με αποτέλεσμα να αναρωτιωμαστε ποιος τα έφαγε τα λεφτά.

      Διαγραφή
    8. ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ

      Διαγραφή
    9. ΟΛΟΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ.ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ;ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΧΑΟΣ;ΑΠΛΩΣ ΑΥΤΟΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ

      Διαγραφή
  3. Να... Μίλησε και η... κρέμα καραμελέ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου