Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

ΛΑΜΙΑ: Διεπιστημονικής Συνάντησης «Περιβάλλον και Πολιτισμός στη Φθιώτιδα χθες και σήμερα»

Στην κατάμεστη Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην οδό Αινιάνων 8 στη Λαμία πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες της Διεπιστημονικής Συνάντησης «Περιβάλλον και Πολιτισμός στη Φθιώτιδα χθες και σήμερα» την οποία συνδιοργάνωσαν η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 29-.Κυριακή 30/3/2014. 


Η εκδήλωση, στην οποία παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων. Xαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή – Θεοδώρου και ο Διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Arto Penttinen..

Στη διάρκεια της διημερίδας μια πλειάδα καταξιωμένων και νέων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων και πανεπιστημίων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ανεξάρτητοι ερευνητές, παρουσίασαν τα αποτελέσματα πρόσφατων αρχαιολογικών, γεωαρχαιολογικών, γεωφυσικών, αρχαιοβοτανικών και ζωοαρχαιολογικών ερευνών στη Φθιώτιδα στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και συστηματικών ανασκαφών σε θέσεις όπως η Αγία Παρασκευή Λαμίας, ο Κύνος Λειβανατών, η νησίδα Μήτρου Τραγάνας και η Κουτρουλού Μαγούλα. Παράλληλα εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με το περιβάλλον, την διαχείρισή του και την περιβαλλοντική εκπαίδευση μίλησαν για τις δράσεις τους, την βιοποικιλότητα, τον πρωτογενή τομέα και τη διατροφή.

Μέσα από αυτή τη συνάντηση του παρόντος με το παρελθόν και των ανθρωπιστικών επιστημών με τις θετικές επιστήμες με άξονες το περιβάλλον και τον πολιτισμό, το ευρύ κοινό γνώρισε ένα νέο κλάδο της Αρχαιολογίας, την Περιβαλλοντική Αρχαιολογία, τα πορίσματα των πολυάριθμων διεπιστημονικών ερευνών των τελευταίων χρόνων στη Φθιώτιδα,  και τη συμβολή των γεωεπιστημών στην επίλυση αρχαιολογικών προβλημάτων. Συγχρόνως άνοιξε ο διάλογος μεταξύ των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο διαφορετικών προγραμμάτων αλλά και μεταξύ αρχαιολόγων ./ γεωαρχαιολόγων με τους εκπροσώπους των φορέων που διαχειρίζονται το σύγχρονο περιβάλλον, με στόχο την προαγωγή της έρευνας και την περαιτέρω συνεργασία.  


Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ ευχαριστούν θερμά όλους του φορείς που υποστήριξαν την εκδήλωση, τον Δήμο Λαμιέων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδας, τον Σύλλογο Γεωπόνων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Φθιώτιδας, το ΚΠΕ Στυλίδας – Υπάτης, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας αλλά και το προσωπικό τους που εργάστηκε ακούραστα και αποτελεσματικά για την επιτυχημένη διοργάνωσή της. Επίσης εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον Φούρνο στο Σταθμό και την κ. Φωτεινή Τσιρογάννη για την ευγενική προσφορά των προϊόντων τους στους συνέδρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου