Κατατέθηκε σήμερα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από το βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Βασίλη Κυριακάκη για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την μετατροπή των φυλακών Δομοκού σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
ΠΡΟΣ τους κ.κ Υπουργούς
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Δημόσιας Τάξης και Προστασίας
ΘΕΜΑ: «Επικείμενη μετατροπή των φυλακών Δομοκού σε φυλακές υψίστης ασφαλείας»
Με την έναρξη του νέου έτους και ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την φυγή του Χ. Ξηρού, οι πολίτες της Φθιώτιδας και ειδικότερα του Δομοκού ενημερωθήκαν ξαφνικά από τα ΜΜΕ περί επικείμενης μετατροπής των φυλακών Δομοκού σε φυλακές υψίστης ασφαλείας εντός 100 ημερών!
Δεδομένης της σοβαρότητας της είδησης και του εγχειρήματος έχει προκληθεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία ενώ σειρά φορέων της περιοχής όπως η Δημοτική Αρχή Δομοκού, οι σύλλογοι υπαλλήλων εξωτερικής φρουράς και σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών και οι ενώσεις αξιωματικών και υπαλλήλων Αστυνομίας Φθιώτιδας έχουν εκφράσει δημόσια τις ενστάσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.
Κοινός τόπος των αντιδράσεων των παραπάνω φορέων είναι η παραδοχή ότι οι φυλακές, με τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας, υποδομές, προσωπικό, υποστηρικτικές δομές της περιοχής, οριακά υποστηρίζουν το τωρινό πλαίσιο λειτουργίας τους και σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να μετατραπούν σε υψίστης ασφαλείας χωρίς να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν! Χαρακτηριστικά:
· Οι φυλακές Δομοκού έχουν δυνατότητα φιλοξενίας 597 κρατουμένων αλλά στην πραγματικότητα φιλοξενούνται 690 περίπου άτομα με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να κοιμούνται στο πάτωμα ενώ έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα ασθενειών και προβλήματα υγιεινής που οφείλονται στον υπερπληθυσμό.
· Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του 2007 οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις φυλάκων είναι 150. Στην πραγματικότητα υπάρχουν 53 φύλακες και 12 υπαρχιφύλακες. Υπάρχει έλλειμα 85 θέσεων με αποτέλεσμα να αναλογούν περίπου 120 κρατούμενοι ανά φύλακα σε κάθε βάρδια!
· Το ιατρικό τμήμα και η κοινωνική υπηρεσία υπολειτουργούν καθώς ενώ προβλέπονται οργανικές θέσεις δεν υπάρχει ψυχολόγος, δεν υπάρχει μόνιμος κοινωνικός λειτουργός ενώ δεν υπάρχει και μόνιμος ιατρός παρά μόνο ένας επισκέπτης δυο φορές το μήνα. Παρατηρούνται ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς υπάρχει μόνο μια νοσηλεύτρια με αποτέλεσμα η βραδινή βάρδια να μην υφίσταται.
· Οι δομές υγείας( Κέντρο Υγείας, Πολυϊατρεία, περιφερειακά ιατρεία) της περιοχής, σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία του Δήμου Δομοκού υπολειτουργούν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδράμουν ικανοποιητικά στη λειτουργία των φυλακών. Αποτέλεσμα για το παραμικρό ζήτημα υγείας να υπάρχει ανάγκη τακτικών μεταγωγών στο Νοσοκομείο Λαμίας.
· Η ύδρευση της περιοχής του Δομοκού, των φυλακών συμπεριλαμβανομένων, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθιστώντας την πρόσβαση σε αυτό το βασικό αγαθό προβληματική με όλα τα επακόλουθα προβλήματα υγιεινής.
· Ο Δομοκός βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη Λαμία και το εκεί Νοσοκομείο( περίπου 40χλμ), με κακό οδικό δίκτυο και δύσκολες καιρικές συνθήκες( ομίχλη, χιόνια), με αποτέλεσμα οι μεταγωγές να επιφέρουν μεγάλο οικονομικό κόστος και αύξηση της έκθεσης σε κινδύνους.
· Η υπάρχουσα δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας, κατ’ επέκταση και του Α.Τ Δομοκού, σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία, τόσο σε προσωπικό όσο και σε στόλο οχημάτων, όχι μόνο δεν επαρκεί για την συνδρομή τους στις λειτουργικές ανάγκες των φυλακών αλλά εμφανίζει μεγάλες ελλείψεις και για την καθημερινή αστυνόμευση της περιοχής.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και
Επειδή, το θέμα δεν ενδείκνυται για «επικοινωνιακής» φύσης διαγγέλματα και «υπόγειους» ή βεβιασμένους σχεδιασμούς
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1) Ισχύουν οι σχεδιασμοί και τα χρονοδιαγράμματα των αρμόδιων υπουργείων όπως αυτοί μεταδίδονται από τα ΜΜΕ σχετικά με τη μετατροπή των φυλακών Δομοκού σε υψίστης ασφαλείας;
2) Έχετε λάβει υπόψη τα ήδη σοβαρά προβλήματα που έχουν εκθέσει οι διάφοροι φορείς; Προτίθεστε και πότε να προβείτε σε συνάντηση ενημέρωσης τους; Σε τι ενέργειες θα προβείτε και πότε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που επισημαίνονται;
3) Υπάρχει σχετική μελέτη που έχει υιοθετηθεί και βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθούν οι προωθούμενες αλλαγές-παρεμβάσεις; Ποια κριτήρια και προϋποθέσεις τεχνικές, νομικές και θεσμικές υιοθετεί; Παρακαλούμε όπως μας διαβιβάσετε τα σχετικά έγγραφα.
Ο ερωτών βουλευτής
Βασίλης Κυριακάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.