Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού Φθιώτιδας Ε.Μακρή-Θεοδώρου...

...με θέμα: «Μειωμένοι πόροι για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην 2η Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης-φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο καθεστώς του Μέτρου 112:Εγκατάσταση Νέων Γεωργών, του Π.Α.Α. 2007-2013».

Συζητήθηκε σήμερα(28.02.2014) στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Φθιώτιδας κα Ε.Μακρή-Θεοδώρου σχετικά με τους μειωμένους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης(2007-2013) για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κα Μακρή, διαπιστώνεται το γεγονός ότι η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος στην 2η πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο καθεστώς του Μέτρου 112 ‘Εγκατάσταση Νέων Γεωργών’ του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης, στερείται πόρων, ενώ επιλέγεται ο μόνιμος κάτοικος να μην επενδύσει στις αγροτικές περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η βουλευτής κάνοντας λόγο για άδικη μεταχείριση της Στερεάς Ελλάδας τόσο στην 1η όσο και στην 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο Μέτρο 112, ανέφερε ότι δεν ίσχυσε ενιαίο ποσοστό αύξησης της χρηματοδότησης μεταξύ των ετών 2009 και 2014, καθιστώντας προνομιακή τη μεταχείριση άλλων περιφερειών και εγείροντας ερωτηματικά για τον σχεδιασμό του υπουργείου αναφορικά με τις εν λόγω χρηματοδοτήσεις.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα και συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα ένταξης/αιτούντων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η κα Μακρή επεσήμανε στον κο Τσαυτάρη ότι στον όποιο σχεδιασμό έπρεπε να είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η ενίσχυση από την Γ’ προγραμματική περίοδο έχει μειωθεί στο μισό, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη απώλεια πόρων στην περιφέρεια λόγω Στόχου 2.

Στην τοποθέτησή της η βουλευτής Φθιώτιδας ζήτησε από τον υπουργό να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθούν οι άμεσες συνέπειες της υστέρησης πόρων και της λανθασμένης κατανομής για την Στερεά Ελλάδα, κάνοντας πράξη την υποχρέωση της Κυβέρνησης να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των νέων ανθρώπων/γεωργών  και να τους διευκολύνει στα επαγγελματικά τους εγχειρήματα. Ζήτησε επίσης να ενταχθούν και οι επιλαχόντες από την 2η πρόσκληση για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και να εξευρεθούν όλοι οι επιπλέον πόροι που θα απαιτηθούν.

Συνεχίζοντας, η κα Μακρή επεσήμανε πως για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια του υπουργείου πρέπει ο νέος αγρότης να τύχει λιγότερων ασφαλιστικών εισφορών, να τύχει φοροαπαλλαγών και άμεσης ενεργοποίησης προγραμμάτων για τη δανειοδότησή του.


Τελειώνοντας, η κα Μακρή πρότεινε στον κο Τσαυτάρη την επαναφορά του Μέτρου της πρόωρης συνταξιοδότησης με την ίδια ή άλλη μορφή, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού, που αποτελεί μία από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελληνικής Γεωργίας. 

Με την παροχή κινήτρων, την απλοποίηση των διαδικασιών και τη δυνατότητα  όλων των αιτούντων/νέων αγροτών να ενταχθούν θα μεγιστοποιηθεί η ωφέλεια για αυτούς. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου