Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Συμεών Κεδίκογλου: «τα θέματα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού προτεραιότητα στην πολιτική μου ατζέντα»

Με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες στη Χαλκίδα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: Από τη θεωρία στη δράση!», σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, κ. Η. Παπαλιαλέξη.


Στην εκδήλωσε, όπου έλαβαν μέρος καταξιωμένοι ομιλητές, χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στο έργο και τις δράσεις του υπουργείου σχετικά με το Παρατηρητήριο για την πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού :

«Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα εμπειρία, να συντονίσει τις δράσεις επιμέρους φορέων υπό τη σκέπη του Υπουργείου Παιδείας και τελικά να συμβάλει στην κατά το δυνατό πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποιες ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση:


·   …Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας με το Χαμόγελο του Παιδιού και με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Οι φορείς αυτοί, ο καθένας με τη δική του προσέγγιση και διαδρομή, έχουν σημαντική εμπειρία σε θέματα βίας και εκφοβισμού. Οι Συντονιστές Δράσης επιμορφώνονται σε προγραμματισμένες συναντήσεις από τους φορείς αυτούς και την πολύτιμη εμπειρία τους, ενώ πρόσφατα επιμορφώθηκαν από τον φορέα «18 άνω» και για το ‘δύσκολο’ θέμα των ναρκωτικών, που δυστυχώς ως σήμερα έχει αντιμετωπισθεί ως θέμα-ταμπού από τη σχολική κοινότητα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να έχει εξαπλωθεί και να έχει φέρει πολλή βία μέσα στα σχολεία...

…Ένας από τους βασικούς ρόλους τους Παρατηρητηρίου είναι η αποτύπωση του φαινομένου στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Το Μάιο του 2013 διεξήχθη και ολοκληρώθηκε πανελλαδική  έρευνα που απευθυνόταν στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων της  χώρας. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν σημαντική. 

Τα στοιχεία αυτής της έρευνας είχαν μείνει για καιρό αναξιοποίητα. Μετά από πολλή προσπάθεια, καταφέραμε να επεξεργαστούμε τα στοιχεία αυτά και θα τα ανακοινώσουμε επισήμως σύντομα.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο μαθητικός διαγωνισμός «+δημιουργώ», μέσω του οποίου οι μαθητές  και οι μαθήτριες κλήθηκαν να συμμετάσχουν για να δημιουργήσουν το λογότυπο και την αφίσα του Παρατηρητηρίου.

Η ολοκλήρωση της δράσης συμπίπτει με την 6η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των τελικών συμμετοχών σε κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο.

Εδώ και μερικά χρόνια έχει καθιερωθεί η 6η Μαρτίου ως η μέρα κατά της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο. Αυτήν τη στιγμή στο Υπουργείο Παιδείας προωθούμε την καθιέρωση της ημέρας αυτής ως Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού με πρωτοβουλία της Ελλάδας.


Τέλος, λειτουργεί κανονικά το site του Παρατηρητηρίου, το οποίο ανανεώνεται τακτικά, περιέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικούς και προς μεγάλη μας χαρά έχει ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα. Μπορείτε να το επισκεφθείτε πηγαίνοντας στη σελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr και από εκεί πατώντας το εικονίδιο με το Παρατηρητήριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου