Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΤΙ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝ.ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑ


Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζουν 547.390 άτομα, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα είχαν τη δυνατότητα να επισκέπτονται κάποιον από τους 404 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, που είτε υπηρετούσαν στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, είτε είναι συμβεβλημένοι και παρέχουν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους από τα ιατρεία τους.

Με το νομοθετικό ανοσιούργημα του Υπουργείου Υγείας, που έσπευσε να υλοποιήσει πριν καν εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός, για άμεσο κλείσιμο των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται δραματικά. 

Οι πολίτες καλούνται να προσφεύγουν στα ήδη επιβαρυμένα και υποστελεχωμένα εξωτερικά ιατρεία των μονάδων του ΕΣΥ ή στο δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού. 

Το μεν ΕΣΥ είναι υποχρηματοδοτούμενο, υποστελεχωμένο, με σοβαρές ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό υλικό, ενώ οι υπό-αμειβόμενοι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού καλούνται να συνταγογραφούν λιγότερα φάρμακα για πολλαπλάσιο αριθμό ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιφέρεια Στερεάς από τους 404 γιατρούς που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, θα μείνουν ενεργοί μόλις οι 149 συμβεβλημένοι. 

Στον πίνακα που ακολουθεί γίνεται μία αναλυτική καταγραφή των γιατρών ανά ειδικότητα, με χαρακτηριστική την παρουσία πολλών κενών ειδικοτήτων στη λίστα των συμβεβλημένων, αλλά και μίας «τρομακτικής» αναλογίας ασφαλισμένων και συνταξιούχων ανά ειδικότητα.


Ιατρικό προσωπικό μονάδων υγείας ΕΟΠΥΥ Περιφέρειας Στερεάς 
Συμβεβλημένοι Ιατροί
Σύνολο γιατρών
Ειδικότητα
Αριθμός
Αριθμός
Αριθμός
Ακτινολόγοι
4
-
4
Βιοποθαλόγοι
9
-
9
Γαστρεντερολόγοι
3
6
9
Γενικοί Ιατροί
8
17
25
Γυναικολόγοι
10
14
24
Δερματολόγοι
5
3
8
Ενδοκρινολόγοι
4
-
4
Καρδιολόγοι
27
24
51
Νευρολόγοι
4
-
4
Νεφρολόγοι
-
1
1
Οδοντίατροι
36
-
36
Ορθοπεδικοί
17
7
24
Ουρολόγοι
7
5
12
Οφθαλμίατροι
15
4
19
Παθολόγοι
40
37
77
Παιδίατροι
16
11
27
Παιδοχειρουργοί
1
-
1
Πνευμονολόγοι
14
11
25
Ρευματολόγοι
2
1
3
Χειρουργοί
7
2
9
Φυσίατροι
-
3
3
Ψυχίατροι
4
2
6
ΩΡΛ
12
1
13
Άνευ Ειδικότητας
10
-
10
Σύνολο
255
149
404


Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Στερεά, μετά το κλείσιμο των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει συμβεβλημένος ενδοκρινολόγος, νευρολόγος ή οδοντίατρος. Εντυπωσιακά ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός στη Στερεά μέχρι να ξανανοίξουν (;) οι  υγειονομικές μονάδες θα αντιστοιχεί:

· ένας συμβεβλημένος γαστρεντερολόγος ανά 91.231 ασφαλισμένους και συνταξιούχους
 
· ένας δερματολόγος ανά 182.463 ασφαλισμένους και συνταξιούχους
 
· ένας νεφρολόγος, ένας ρευματολόγος κι ένας ΩΡΛ για το σύνολο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων,
 
· ένας οφθαλμίατρος ανά 136.748 ασφαλισμένους και συνταξιούχους και
 
· κανένας ενδοκρινολόγος, νευρολόγος ή οδοντίατρος, παρότι ειδικά για την οδοντιατρική δαπάνη έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ  για το 2014 περισσότερα από 59 εκ. €.

Επιπλέον, οι διαγνωστικές εξετάσεις που στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ διεξάγονταν χωρίς κόστος για τον ασφαλισμένο και τον συνταξιούχο θα γίνονται για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι μονάδες μόνο στον ιδιωτικό τομέα, με συμμετοχή φυσικά του ασφαλισμένου στο κόστος. 

Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα της δημοσιονομικής προσαρμογής στο χώρο της υγείας. Βάζουν δηλαδή τον ασφαλισμένο και τον συνταξιούχο να συμμετέχει στο κόστος οποιασδήποτε ιατρικής πράξης, προκειμένου να καταστεί φειδωλός στη χρησιμοποίηση αυτών των υπηρεσιών. 

Το ερώτημα βέβαια που παραμένει τι γίνεται όταν η ανάγκη είναι άμεση, διαρκής και δυσανάλογη με τις οικονομικές δυνατότητες του ασφαλισμένου και του συνταξιούχου;


Για εμάς η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη: σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση στην Υγεία με θετικό κοινωνικό πρόσημο, όταν αυτή βασίζεται στη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, της συστηματικής κατεδάφισης της δημόσιας περίθαλψης και της μετακύλισης του κόστους στον πολίτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου