Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Ερώτηση Ε.Μακρή-Θεοδώρου για Σταθμό Γεωργικών Ερευνών Βαρδατών και ΚΕΓΕ "ΔΗΜΗΤΡΑ"

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε στη Βουλή η κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου σχετικά με τη λειτουργία και τη στελέχωση του Σταθμού Γεωργικών Ερευνών Βαρδατών και του ΚΕΓΕ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’.
           
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κα Μακρή, ενώ από την αρχή της λειτουργίας του Σ.Γ.Ε. Βαρδατών ο σταθμός στελεχώθηκε με πέντε ερευνητές, σήμερα δεν απασχολείται σ’αυτόν κανένας, ενώ όλοι οι ισάριθμοι υπάλληλοι είναι διοικητικών καθηκόντων. 

Επίσης, κάνει λόγο και για την αναξιοποίητη, από πλευράς διάθεσης και παραγωγής, καλλιέργεια αρκετών ποικιλιών καρυδιάς, που θα μπορούσε να αποφέρει κέρδος σε παραγωγούς και κράτος, προωθώντας παράλληλα την εγχώρια φυτική παραγωγή.
           
Η βουλευτής, αναφερόμενη στις προωθούμενες αποφάσεις, τόσο του υπουργείου, όσο και του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, ζητά από τον κο Τσαυτάρη να ενημερωθεί μεταξύ άλλων, για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο δομών και τη δυνατότητα στελέχωσής τους.

Η σχετική ερώτηση έχει ως εξής:
             

‘Ο Σταθμός Γεωργικών Ερευνών Βαρδατών βρίσκεται στις Βαρδάτες(Δήμος Λαμιέων-Νομού Φθιώτιδας) και εκτείνεται σε 250 στρέμματα ιδιόκτητης γης. Από το 1984 το ερευνητικό του έργο εξειδικεύεται στην δεντροκομία και ειδικά στα ακρόδρυα, όπως η φιστικιά και η καρυδιά. Ενώ αρχικά ο Σταθμός στελεχώθηκε με προσωπικό πέντε ερευνητών, σήμερα δεν απασχολεί κανέναν (λόγω συνταξιοδοτήσεων) αλλά όλοι ισάριθμα(5) είναι διοικητικοί υπάλληλοι, καθιστώντας αδύνατη τη σωστή και ολοκληρωμένη λειτουργία του.
           
Περαιτέρω, υπάρχουν προς διάθεση στους Έλληνες παραγωγούς 4 ποικιλίες καρυδιάς προς εγγραφή στον Εθνικό κατάλογο Δενδρωδών, που δε δύναται να δοθούν για αναπαραγωγή σε φυτωριούχους, στερώντας παράλληλα πόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Το αποτέλεσμα αυτών είναι να μην αξιοποιείται η έρευνα τόσων ετών, ούτε προς όφελος της ελληνικής Γεωργίας, ούτε προς όφελος της προώθησης και ανάπτυξης της εγχώριας φυτικής παραγωγής.
           
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση του Υπουργείου (Δεκέμβριος 2013) σχετικά με το οργανόγραμμα των περιφερειακών υπηρεσιών και βάσει αξιολόγησης, ο Σταθμός δεν συμπεριλαμβάνεται στις καταργούμενες μονάδες. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο ΔΗΜΗΤΡΑ(συνεδρίαση 30η/10.01.2014, αρ.θέματος 19)προκύπτει ότι δημιουργούνται Ινστιτούτα και συγχωνεύονται δομές,  χωρίς να προσδιορίζεται η ένταξη-υπαγωγή του Σταθμού σε κάποιο συγκεκριμένο Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας ή Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης.
              
Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Με ποια κριτήρια σχεδιάστηκε η εξαίρεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από τη λειτουργία ενός Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας ή ενός Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης;
  2. Ποια είναι η πρότασή σας για την περαιτέρω λειτουργία του Σ.Γ.Ε. Βαρδατών;
  3. Δεδομένου ότι το ΚΕΓΕ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ είναι η κεντρική πιστοποιημένη δομή εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη Στερεά Ελλάδα, προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του στις Βαρδάτες;
  4. Τί  προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για τη στελέχωση αυτών των δομών;’Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου