Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ανησυχία Τσελέντη για τον σημερινό σεισμό της Λοκρίδας

"Χρειάζεται να μελετηθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας", τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης.
 
Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην Αμφίκλεια, μετά και τον σημερινό σεισμό των 4,3 Ρίχτερ, ο κ. Τσελέντης επιμένει ότι χρειάζεται προσοχή: "Εκεί έχουμε πρόβλημα, εγώ το λέω. Να μην λέμε στον κόσμο ότι ο σημερινός σεισμός είναι μετασεισμός του Ιουνίου. Θέλει προσοχή αυτή η περιοχή. Έχει δείξει σημάδια, που χρειάζεται να μελετηθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον".

Τα χειρότερα έχουν περάσει με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, τονίζει ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, προειδοποιεί όμως ότι χρειάζεται «να μελετηθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας».

«Στην Κεφαλονιά ο κίνδυνος έχει περάσει, απλώς είναι πιθανό να έχουμε ένα ισχυρό μετασεισμό, γιατί ο δεύτερος μετασεισμός που έγινε στην Κεφαλονιά μεγέθους 5,7 βαθμών δεν είχε την απαιτούμενη μετασεισμική ακολουθία, ήταν λίγο ασθενής, άρα πρέπει να κλείσει αυτή η ακολουθία με κάποιο ισχυρό μετασεισμό» λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσελέντης.
  
Σχετικά δε με τη σεισμική δραστηριότητα στην Αμφίκλεια, μετά και τον σημερινό σεισμό των 4,3 Ρίχτερ, ο κ. Τσελέντης επιμένει ότι χρειάζεται προσοχή: «Εκεί έχουμε πρόβλημα, εγώ το λέω. Να μην λέμε στον κόσμο ότι ο σημερινός σεισμός είναι μετασεισμός του Ιουνίου. Θέλει προσοχή αυτή η περιοχή. Έχει δείξει σημάδια, που χρειάζεται να μελετηθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον».
 
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εκτιμά βέβαια ότι ο σεισμός της Αμφίκλειας δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό της Κεφαλονιάς. «Πιστεύω ότι ο κύκλος των σεισμών της Κεφαλονιάς σιγά - σιγά κλείνει, χωρίς να αποκλείουμε βέβαια τη γένεση κάποιου ισχυρού μετασεισμού. Μας προβληματίζει όμως η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, γιατί πριν από δύο-τρεις μήνες είχαμε πάλι μια ακολουθία σεισμών. Ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο με 5,2, μετά 5,3. Από τότε μέχρι τώρα η περιοχή αυτή συνεχίζει και δουλεύει και δεν σας κρύβω ότι εδώ και μία εβδομάδα, όταν είχαμε πάλι σεισμό της τάξεως του 4,2 με προβλημάτισε πάρα πολύ. Δυστυχώς, είναι μια περιοχή η οποία αν συμβεί κάτι μεγάλο δεν θα αντέξει όπως άντεξαν τα κτίρια της Κεφαλονιάς και θα έχουμε πρόβλημα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό δεν ήταν μετασεισμός, γι' αυτό η περιοχή αυτή θέλει πολύ ιδιαίτερη προσοχή».
 
Ο κ. Τσελέντης που επισκέφτηκε την Κεφαλονιά και εγκατέστησε 10 νέους σεισμογράφους στο νησί, με δικά του έξοδα, όπως λέει και με «όργανα που του παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία» κρούει τον κώδωνα στην πολιτεία και υποστηρίζει ότι «έχουν εγκαταλειφθεί τα σεισμολογικά κέντρα στην τύχη τους... Η μνημονιακή πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα αντισεισμικά μέτρα, γιατί μπορεί να πάμε να γλιτώσουμε 5 δεκάρες, αλλά τα πληρώνουμε μετά επί 10 στον Εγκέλαδο... Εγώ πήγα στην Κεφαλονιά με όργανα που μου παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία. Σε όλη τη δυτική Ελλάδα είχαμε εγκαταστήσει 40 σεισμολογικούς σταθμούς και σήμερα δουλεύουν μόνο το ένα τρίτο λόγω έλλειψης συντήρησης. Το ίδιο συμβαίνει από ότι ξέρω και για τους σταθμούς από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή είναι αφημένη στην τύχη της η σεισμολογική παρακολούθηση της χώρας».
 

5 σχόλια:

  1. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ; ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ; ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΠΙΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΙΣΟΠΕΔΟΣΕΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΟΥΝ. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν είσαι ειδικός δήλωσέ το για να ξέρουμε που απευθυνόμαστε,Αν όχι είσαι ανεύθυνος και φοβικός. κανένας σεισμός δεν πηρε ποτέ τηλέφωνο ότι έρχεται!!! το 1999 τον Σεπτέμβριο έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Αθήνα.
      Από τον προηγούμενο Ιούλιο όλοι λέγανε για σεισμό στην Αταλάντη!!Δηλαδή "αλλού το όνειρο και αλλού τα θάμα"

      Διαγραφή
    2. Ο Τσελέντης δηλαδή δεν είναι ειδικός; Σεισμολόγος είναι ο άνθρωπος. Ως σεισμολόγος μιλάει στη συνέντευξη. Εγώ είμαι γεωλόγος. Εσύ τι ειδικό θέλεις δηλαδή; Ρε τι άλλο θα ακούσουμε ...Έλεος με τα πληρωμένα φερέφωνα του ΠΑΣΟΚοανεξαρτητου!!!!

      Διαγραφή
    3. ΤΙ ΦΟΒΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ? ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΕΙΣΜΟ? ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ? ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ?

      Διαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου