Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Στο ζενίθ η φημολογία και οι ζυμώσεις των υποψηφίων για το Δήμο Λοκρών

Τέσσερις μήνες περίπου προ την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι προεκλογικές ζυμώσεις σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ήδη η προεκλογικές ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει και η φημολογία για τους υποψήφιους δημάρχους βρίσκεται στο ζενίθ. Στα καφενεία δε οι επερχόμενες εκλογές είναι το καθημερινό κεντρικό θέμα συζήτησης με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα πιθανά πρόσωπα που θα είναι επικεφαλής συνδυασμών και υποψήφιοι δήμαρχοι.


Στις συζητήσεις κυριαρχεί η έντονη φημολογία γύρω από πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον (ή έχουν προταθεί, κρατήστε το αυτό) να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι. Μέχρι στιγμής οι σοβαρές υποψηφιότητες υπολογίζονται συνολικά σε 14 από όλους τους πολιτικούς χώρους και τις δημοτικές ενότητες. Από αυτές τις υποψηφιότητες, 6 υποψήφιοι προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (μαζί με τον νυν Δήμαρχο κο Λιόλιο), 5 υποψήφιοι προέρχονται από το χώρο της ΝΔ και 3 από χώρους της αριστεράς.  

Επαναλαμβάνω πως οι 14 υποψηφιότητες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον ή έχουν προταθεί, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα είναι τελικά και υποψήφιοι δήμαρχοι. Το να είναι άλλωστε ταυτόχρονα όλοι αυτοί υποψήφιοι δήμαρχοι είναι πρακτικά αδύνατο. Θα είναι όμως κάποιοι εξ αυτών. 

Επίσης σημαντικό να επισημάνω ότι ο πολιτικός χώρος που προέρχονται δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι θα είναι και ο πολιτικός χώρος που πολιτευτούν στις εκλογές του Μαΐου (πιθανό να υπάρξουν "μεταγραφές" και "ανεξαρτητοποιήσεις", κρατήστε το κι αυτό). Παράδειγμα ο νυν Δήμαρχος κος Λιόλιος ο οποίος ενώ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στις προηγούμενες εκλογές κέρδισε το Δήμο με επίσημο "χρίσμα" του κινήματος, αυτή τη φορά διεκδικώντας μία δεύτερη θητεία αποστασιοποιείται από το ΠΑΣΟΚ και διεκδικεί το Δήμο ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Όπως μέχρι στιγμής δείχνουν τα πράγματα και οι αριθμοί το πιο πιθανό είναι να έχουμε τελικά, τουλάχιστον 5 και το πολύ 7 εκλογικούς συνδυασμούς, στους οποίους ισάριθμοι επικεφαλής θα είναι κάποιοι από τους 14 ενδιαφερόμενους. Από αυτούς τα μόνα σίγουρα ονόματα είναι του κου Ν.Λιόλιου και του κου Γ.Ρούσση, οι οποίοι θα είναι ξανά υποψήφιοι. Μένουν λοιπόν 12 δυνάμει υποψήφιοι από τους οποίους κάποιοι θα είναι τελικά επικεφαλής σε τουλάχιστον 3 με 5 συνδυασμούς.

Τόσο οι σίγουροι, όσο και οι δυνάμει, υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες και βρίσκονται ήδη στο στάδιο της προσπάθειας να καταρτιστούν συνδυασμοί και να εμφανιστούν έγκαιρα έτοιμοι όταν θα ανοίξει επίσημα η προεκλογική περίοδος. 

Από αυτές τις υποψηφιότητες, στο επίκεντρο εδώ και μήνες βρίσκεται και έχει απασχολήσει όσο καμία άλλη ως τώρα, η περίπτωση αυτή του τέως υποψηφίου βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κου Α.Αλεξιού, περίπτωση που δεν έχει απορριφθεί, αλλά αντιθέτως το πρόσωπό του αποτελεί την πιο πιθανή επιλογή για έναν αρκετά ισχυρό ενωτικό συνδυασμό του ευρύτερου αριστερού χώρου. Ο κος Αλεξίου δίνει μεγάλο προσωπικό αγώνα για τη δημιουργία ενός ενωτικού συνδυασμού των αριστερών δυνάμεων, ακόμη και με άλλο πρόσωπο επικεφαλής, προτιθέμενος να θυσιάσει την όποια προσωπική του φιλοδοξία για το σκοπό αυτό. (Όσο αφορά τη φημολογία πως μπορεί να είναι επικεφαλής σε έναν τέτοιο συνδυασμό ο κος Κ.Αγγελούσης πρόκειται ασφαλώς τουλάχιστον για αστειότητες). 

Επίσης η περίπτωση του νυν Δημάρχου Λοκρών κου Λιόλιου αποτελεί το ισχυρό χαρτί αφού παρά το γεγονός ότι τα πάντα είναι εντελώς διαφορετικά (τα πάνω κάτω θα έλεγα) από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, και παρά την όποια φυσιολογική πολιτική φθορά και αποχωρήσεις από το συνδυασμό κάποιων όχι και τόσο σημαντικών προσώπων, δευτεροκλασάτων και τριτοκλασάτων στελεχών θα έλεγα,  ο κος Λιόλιος εξακολουθεί και σε αυτές τις εκλογές να είναι το φαβορί.

Το ποιοι τελικά θα καταφέρουν να βγουν στην τελική ευθεία και να φτάσουν στο τέλος αυτής της προκριματικής κούρσας, σχηματίζοντας ψηφοδέλτιο, μένει να το δούμε με μεγάλο ενδιαφέρον μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες περίπου. Όπως με μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια μένει να δούμε τις μετέπειτα επιλογές όσων δεν τα καταφέρουν.

Πέρα όμως από τους υποψηφίους δημάρχους και τη σημαντικότητα πάντοτε των επικεφαλής προσωπικοτήτων, υπάρχουν και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που στελεχώνουν τους συνδυασμούς και τα ψηφοδέλτια, και που αποτελούν το άλλο, το συλλογικό, συστατικό της συνταγής ενός επιτυχημένου εκλογικού συνδυασμού. 

Ο μόνοι υποψήφιοι δήμαρχοι μέχρι στιγμής που διαθέτουν ήδη ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων για τις επερχόμενες εκλογές είναι ο κος Λιόλιος και ο κος Ρούσσης. Τον κο Λιόλιο ακολουθούν στις εκλογές του Μαΐου περί τους 30-35 σε αριθμό υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Ακολουθεί και ο κος Σκαμπερδόπουλος με έναν ισχυρά δεμένο πυρήνα περίπου 20-25 σίγουρων στελεχών.

Από κει και πέρα τα πράγματα αρχίζουν και μπερδεύονται αφού από τους νυν δημοτικούς συμβούλους οι περισσότεροι δεν έχουν αποφασίσει - ξεκαθαρίσει αν θα είναι ξανά υποψήφιοι και σε ποιον συνδυασμό. Αντίθετα ελάχιστοι μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ανοιχτά ποιόν επικεφαλής θα στηρίξουν, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο για μεταγραφή σε άλλη παράταξη.

Επίσης όσο εκκρεμεί το θέμα του καθορισμού των υποψηφίων δημάρχων που θα στηριχθούν από τους πολιτικούς χώρους της ΝΔ και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, καθώς και οι δύο συνδυασμοί αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές όπου πολιτικά θα είναι και δύο κύριοι αντίπαλοι, εν όψη και των ευρωεκλογών και της έντονης πολιτικοποίησης και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι ζυμώσεις και οι διεργασίες πρόκειται να συνεχιστούν και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε όλους τους χώρους και τις παρατάξεις, και μετά από την τελική κατάληξη στην επιλογή των προσώπων των υποψηφίων δημάρχων, θα ενταθούν και οι διεργασίες και διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Εκεί τότε, και μόνο τότε, θα δούμε την πραγματική εκλογική δυναμική και πως αυτή θα διαμορφωθεί, τόσο των επικεφαλής, όσο και των συνδυασμών στο σύνολο τους.

5 σχόλια:

  1. Τι ωραίο και σωστό θς ήταν νς γνωρίζαμε και τον συντάκτη του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑΤΙ; ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ;

      Διαγραφή
  2. ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΜΑΣ ΛΙΟΛΙΟ , ΣΚΑΜΠΕΡΔΟ,ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ . ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΥΤΟΥΣ? ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΨΗΦΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΤΣΕΡΤΟΣ,ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟΣ,ΚΟΛΟΜΤΣΑΣ,ΖΑΙΜΗΣ,ΜΠΟΝΟΒΑΣ, ΚΛΠ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Ο ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΖΑΙΜΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. Α Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Π Τ Ο Ι! ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ , ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΑΣ Δ.ΣΑΜΑΡΑΣ , Κ. ΤΣΕΡΤΟΣ ΚΑΙ Α.ΑΛΕΞΙΟΥ. ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΠΡΟΟΔΕΥΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ. ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ , ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ,ΟΤΙ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΒΑΝΤΑΖ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ , ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ , ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ , ΗΤΑΝ ΚΟΥΦΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ,ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ. ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ. ΤΑΚΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου