Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΔΠΛ: Τεχνολογικές πληροφορίες για την Ύστερη Εποχή του Χαλκού από τον Κύνο


Η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ενημερώνει  για την διεξαγωγή της Έβδομης διάλεξης στα πλαίσια των Μαθημάτων του  Τέταρτου Κύκλου Σπουδών,  στη Θεματική ενότητα: « Ιστορία Λοκρών ».

                      την Παρασκευή 7  Φεβρουάριου 2014 και  ώρα 7:30μμ,

     στην Αίθουσα Διαλέξεων του Κωνσταντίνειου Πνευματικού Κέντρου, με ομιλητές:
 την κα. Φανουρία  Δακορώνια, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ. Κουνούκλα Πέτρο.

                                                   με   θέμα εισήγησης:

Τεχνολογικές πληροφορίες για την Ύστερη Εποχή του Χαλκού από τον Κύνο.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


 

   ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ
          ΔΗΜΑΡΧΟΣ
     ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ


Τεχνολογικές πληροφορίες για την Ύστερη Εποχή του Χαλκού από τον Κύνο
                                                                                   
                                     Φ. Δακορώνια – Π. Κουνούκλας

Περίληψη Εισήγησης

Η ανασκαφική δραστηριότητα μόλις των τελευταίων 30 ετών στην επαρχία Λοκρίδας έφερε στο φως σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο παράκτιος προϊστορικός οικισμός, στη θέση Πύργος Λιβανατών, που ταυτίζεται με την ομηρική πόλη της ανατολικής Λοκρίδας Κύνος

Τα αποτελέσματα της εν λόγω ανασκαφής αναμφισβήτητα κατέστησαν τη Λοκρίδα, ως αναπόσπαστο τμήμα του μυκηναϊκού κόσμου, και ανασυνέθεσαν την εικόνα της μυκηναϊκής της φυσιογνωμίας.


Η μελέτη των ευρημάτων του Κύνου προσφέρει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες των κατοίκων του οικισμού. 

Συγχρόνως φωτίζει άγνωστες πτυχές της μυκηναϊκής τεχνολογίας, όπως αυτές αποκαλύπτονται από τα εργαλεία, τους τρόπους κατασκευής τους, τα υλικά, τις μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιούνταν σε διάφορες εργασίες, αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας της εποχής.


Λίγα λόγια για τους εισηγητές:


Φανουρία Δακορώνια

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε πτυχίο Αρχαιολογικού και Ιστορικού Τμήματος και στη Νομική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου από όπου έλαβε πτυχίο του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών. Είναι Διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα του Ι.Δ.Ε. του Εθνικού Κέντρου Δημοσίας Διοίκησης, σε θέματα Δημοσίου Management και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Από το 1964 έως το 2000 εργάστηκε για την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και υπηρέτησε στην Αθήνα, στη Θήβα, στη Λαμία και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Βασικό έργο της υπήρξε η από το 1977 οργάνωση και επαναλειτουργία της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λαμίας. Η οργάνωση των αρχείων και η εκπαίδευση του προσωπικού υπήρξε έργο με το οποίο ασχολήθηκε συστηματικά σε όλη τη διάρκεια της θητείας της στην περιοχή. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ο εντοπισμός άγνωστων αρχαιολογικών χώρων, η διενέργεια μεγάλου αριθμού ανασκαφών, σωστικών και συστηματικών, στον χώρο της κεντρικής Ελλάδος, μέχρι τότε σχεδόν άγνωστου στη διεθνή βιβλιογραφία, και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της επανέκθεσης των δύο νέων Μουσείων της περιοχής (Λαμίας και Αταλάντης). Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και βιβλία σχετικά με την κεντρική Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια. Έχει δώσει διαλέξεις σε ιδρύματα και Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού και έχει παραδώσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Salzburg, στο Ινστιτούτο Ιστορίας και Αρχαιολογίας ως έκτακτη Λέκτωρ. Είναι εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.



Κουνούκλας Πέτρος


Γεννήθηκε στη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, όπου ολοκλήρωσε τις πρωτοβάθμιες σπουδές του. Το 1992 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Το 2000 έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του St Andrews Σκωτίας, όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο με ειδίκευση στην Ενάλια Αρχαιολογία. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol Μεγάλης Βρετανίας και το θέμα της διδακτορικής του διατριβής είναι «H αρχιτεκτονική και χωροταξική οργάνωση του παράκτιου προϊστορικού οικισμού στη θέση Κύνος Λειβανατών». Από το 2001 υπηρετεί ως αρχαιολόγος σε περιφερειακές μονάδες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και από το 2006 εργάζεται στη ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Κατέχει θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με πεδίο έρευνας την ανακτορική μυκηναϊκή περίοδο στην ανατολική Λοκρίδα. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σωστικών και συστηματικών ανασκαφών ελληνικών φορέων και ξένων εκπαιδευτικών αποστολών. Έχει συγγράψει άρθρα αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατόπιν προσκλήσεως έχει παραδώσει σεμιναριακά μαθήματα  αρχαιολογίας και ιστορίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε αλλοδαπά και ημεδαπά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου