Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Σε καραντίνα 4 κοπάδια με τρελές αγελάδες στην Λοκρίδα

Τρελές αγελάδες στην Μαλεσίνα - Από 20/2 είχαν ληφθεί μέτρα
   
Επιβεβαιώθηκαν από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Λάρισα δύο θετικά κρούσματα της νόσου σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στην Φθιώτιδα.

Την ίδια στιγμή από 4 Μαρτίου έχουν τεθεί σε καραντίνα τέσσερα κοπάδια βοοειδών στην περιοχή της Μαλεσίνας καθώς είχαν προκύψει τα πρώτα δείγματα αλλά αναμένονταν οι εξετάσεις.

Έτσι, στις 4 Μαρτίου τα τέσσερα κοπάδια με αγελάδες που ουσιαστικά συστεγάζονται στην συγκεκριμένη περιοχή της Μαλεσίνας παρατηρήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και τέθηκαν σε καραντίνα.

Μάλιστα από την ημέρα εκείνη η καραντίνα ήταν γενικότερη ενώ συνεχής ήταν η παρακολούθηση από το Τμήμα Κτηνιατρικής Αταλάντης. 

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς που είναι στην Λάρισα οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες είχαν πάρει όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί η πιθανή εξάπλωση της νόσου και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στο νομό. 


Ετσι, όταν την περασμένη Παρασκευή επιβεβαιώθηκε η μόλυνση για τα συγκεκριμένα ζώα που είχαν θανατωθεί προχώρησαν σε λήψη πρόσθετων μέτρων.

Όμως οι κτηνίατροι είχαν παρατηρήσει αυτά τα γεγονότα από 20/2 και είχαν ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση όπου μέσα από ταχείες εξετάσεις είχαν πιστοποιήσει ότι πρόκειται για ισχυρές ενδείξεις.

Έτσι κάτω από το πρίσμα αυτό από 20/2 βρίσκονται κυριολεκτικά στο πόδι οι αρμόδιες υπηρεσίες βάζοντας σε καραντίνα κάθε κίνηση από τα συγκεκριμένα κοπάδια μέχρις ότου επιβεβαιωθεί όλο το σκηνικό από το σύνολο των εργαστηρίων που προβλέπει η νομοθεσία.

Στα μέτρα που είχαν επιβάλλει από 20/2 ήταν η καθολική απαγόρευση της κίνησης των ζώων και των προϊόντων τους πέρα από την στενή προσβεβλημένη περιοχή της εκτροφής. 

Ακόμη, όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη, ενημερώνοντας τους κτηνοτρόφους αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ πλέον με τη νέα απόφαση μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και θανάτωσης ζώων στις περιπτώσεις που ήταν θηλυκά ζώα με βάθος δύο ετών.

Έτσι λοιπόν όλη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη όπως επίσης έχει προχωρήσει και η απολύμανση που προβλέπει η συγκεκριμένη νομοθεσία.

Ιδιαίτερα καθησυχαστικές είναι οι αρχές με την συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς πολύ νωρίς έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα και έχουν τεθεί σε καραντίνα και αποκλείουν έτσι την περίπτωση επέκτασης της νόσου.

ΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου