Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Κακούργημα η δωροδοκία για πολιτικούς, αιρετούς ΟΤΑ και δημοσίους υπαλλήλους

Βαριές ποινές για τους «μιζαδόρους» πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς

Βαριές ποινές προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις», που θα κατατεθεί στη Βουλή, για πολιτικούς αξιωματούχους - Πρωθυπουργός, μέλος της Κυβέρνησης, Υφυπουργός, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος - καθώς και για μέλη της Βουλής, Συμβουλίων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιτροπών, που ζητούν ή λαμβάνουν, άμεσα ή μέσω τρίτου, για τον εαυτό του ή για άλλον, οποιασδήποτε φύσης ωφέλημα.
   


Aυστηρές ποινές για δωροληψία και δωροδοκία που αγγίζουν από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο θεσπίζονται με το πολυνομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, η δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών αξιωματούχων (πολιτικούς, εκπροσώπους ΟΤΑ, δικαστικούς λειτουργούς κ.λπ.) τιμωρείται πλέον σε βαθμό κακουργήματος (φυλάκιση από 10 έως 20 χρόνια και χρηματικές ποινές 15.000 – 150.000 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι για τις πράξεις αυτές μέχρι σήμερα είτε δεν τιμωρούνταν καθόλου, είτε τιμωρούνταν σε βαθμό πλημμελήματος με απειλή φυλάκισης 1 έως 5 ετών.

Παράλληλα καταργείται το χρηματικό όριο για την κακουργηματική δωροδοκία και απειλείται κάθειρξη 10 ετών και όταν τα ωφελήματα είναι μικρότερα των 120.000 ευρώ.  
Έτσι αντιμετωπίζεται στο εξής πάντα ως κακούργημα η δωροδοκία – δωροληψία δικαστή και υπαλλήλου ανεξαρτήτως ποσού, όταν οδηγείται σε πράξη ή παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του.

Με φυλάκιση 1 – 3 ετών απειλούνται για πρώτη φορά και οι προϊστάμενοι ή επιθεωρητές δημοσίων υπηρεσιών που από αμέλεια δεν απέτρεψαν τη δωροδοκία ή δωροληψία. 
Με φυλάκιση 1 – 5 ετών και χρηματική ποινή 5.000 – 50.000 τιμωρείται η εμπορία επιρροής και οι μεσάζοντες για όποιον εκμεταλλεύεται τη θέση του ή παίρνει οποιοδήποτε αντάλλαγμα για αθέμιτη επιρροή σε αξιωματούχο πολιτικό, δικαστή, υπάλληλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου