Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Β.Δημητράντζου - Τ.Κουίκ: Εξευτελιστικές τιμές πώλησης αμνοεριφίων για τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας

Τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης αμνοεριφίων που επέβαλε η μνημονιακή συγκυβέρνηση στον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο των κτηνοτρόφων Φθιώτιδας,  καταγγέλλει ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, με Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή έπειτα κι από ενημέρωση που είχε για το επίμαχο ζήτημα από την Πολιτευτή Φθιώτιδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και μέλος Τομέα Κοινοβουλευτικής ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασιλική Δημητράντζου.

Η διαπίστωση ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας δοκιμάζεται από την κρίση σκληρά, με αποτέλεσμα ήδη το ποσοστό των κτηνοτρόφων να έχει μειωθεί κατά 50%, είναι ΤΡΑΓΙΚΗ! 

Ακολουθεί το Κείμενο της Ερώτησης:

 
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ 
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα και με ενημέρωση, που μου κοινοποιήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την Πολιτευτή Φθιώτιδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και μέλος Τομέα Κοινοβουλευτικής ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης κα Δημητράντζου Βασιλική, διαπιστώνω ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας δοκιμάζεται από την κρίση σκληρά, με αποτέλεσμα ήδη το ποσοστό των κτηνοτρόφων να έχει μειωθεί κατά 50%.
Οι πόροι μίας κτηνοτροφικής μονάδας είναι περιορισμένοι και κατά κύριο λόγο αφορούν την πώληση του παραγόμενου γάλακτος και των αμνοεριφίων. Τα πάγια έξοδα για την απλή λειτουργία μίας μέτριας κτηνοτροφικής μονάδας αγγίζουν ακόμη και τις 15.000 ευρώ το χρόνο, με τις τιμές των ζωοτροφών να αυξάνονται συνεχώς και να δυσχεραίνουν την ήδη τραγική κατάσταση των μονάδων.
Η κρατική μέριμνα, όσον αφορά την στήριξη του ευαίσθητου αλλά πολλά υποσχόμενου για την Ελληνική οικονομία κλάδου της εκτροφής και εμπορίας ζώων, είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ!!!
Στον νομό Φθιώτιδος η κτηνοτροφία απασχολεί χιλιάδες οικογένειες και στηρίζει σε μεγάλο ποσοστό την οικονομία της περιοχής. Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που αγοράζουν τα αμνοερίφια. Όπως κατήγγειλαν και στην Πολιτευτή μας Βασιλική Δημητράντζου αυτή τη στιγμή οι τιμές κυμαίνονται σε περίπου 3.80-4 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια γάλακτος!!!!! Ακόμη και αν ο κτηνοτρόφος αποφασίσει να μην πουλήσει τα ζώα του σε αυτές τις τιμές, πώς θα ζήσει;;; Πού θα πουλήσει το κρέας του αφού όλοι προσφέρουν τις ίδιες τιμές;;;;;
Σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή τιμή που λαμβάνουν για το γάλα, η οποία για το κατσικίσιο ανέρχεται στα 0.49-0.50ευρώ και για το πρόβειο στα 0.70 ευρώ το κιλό, οι ιστορικά χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων οδηγούν τους Έλληνες και Φθιωτείς κτηνοτρόφους στην ΑΠΟΓΝΩΣΗ!
Σημειώνω δε εδώ ότι οι τιμές του νωπού γάλακτος είναι αυτή τη στιγμή χαμηλότερες από εκείνες 30 χρόνια πριν!!! Το έτος 1984 οι κτηνοτρόφοι πουλούσαν το κατσικίσιο γάλα 200 δραχμές το κιλό, δηλαδή περίπου 0.64 ευρώ και 0.15 ευρώ ακριβότερα σε σχέση με σήμερα ενώ προμηθευόταν τις ζωοτροφές σε τιμές ως και εκατό φορές φθηνότερα!!!!!
Αντιλαμβάνεσθε νομίζω ότι η επιβίωση του παραδοσιακού αυτού επαγγέλματος οφείλεται μόνο στην αγάπη, την αφοσίωση  και το φιλότιμο των Ελλήνων!!!
Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος Υπουργός:
1.            Πώς και πότε το κράτος σκοπεύει να προστατέψει τον κτηνοτροφικό κλάδο από τα οργανωμένα συμφέροντα και τους επιτήδειους  που εκβιάζοντας τους κτηνοτρόφους αγοράζουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές;
2.            Για ποιο λόγο δεν έχει φροντίσει το αρμόδιο Υπουργείο να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την προμήθεια ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους ενισχύοντας έτσι την βιωσιμότητα των μονάδων;
3.            Πραγματοποιείται έλεγχος και από ποιό αρμόδιο όργανο σε διακινητές και πωλητές νωπού κρέατος για τις τιμές με τις οποίες αγοράζουν αμνοερίφια ή και άλλα είδη κρέατος από τους παραγωγούς και αν όχι γιατί;
4.            Ποια μέτρα πάρθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια που να αφορούσαν με οποιονδήποτε τρόπο στην προστασία των κτηνοτρόφων από τα διάφορα κυκλώματα, καρτέλ, μεσάζοντες κ. λ. π;
5.            Έχει προβλεφτεί ώστε να αποτελέσει αίτημα της χώρας για τη νέα προγραμματική περίοδο της νέας ΚΑΠ  η θέσπιση ειδικού πλαισίου προστασίας παραγωγών και κτηνοτρόφων και των προϊόντων τους με ίδρυση νέου ειδικού φορέα;

Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου