Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

Μετεγκατάσταση μοναδων ιχθυοκαλλιέργειας


 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ 
ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
 
ΘΕΟΛΟΓΟΣ 27-3-2014 
 
ΠΡΟΣ: 1.Περιφερειάρχη Στ.Ελλάδας κ. Κλ.Περγαντά
            2. Περιφερειακούς Συμβούλους

ΚΟΙΝ: 1.Δήμαρχο Λοκρών κ. Ν.Λιόλιο
            2.Απ.Δ/ση Θεσσαλίας Στ.Ελλάδας Δ./νση Περιβ.& Χωρικού Σχεδιασμού

Θέμα: Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μετεγκατάσταση των μονάδων Θαλάσσιες Υδατοκαλλιέργειες Ευβοικού και ΕΛΙΚΥ από τον Κόλπο Αταλάντης- Θεολόγου-Λιβανατών(Οπούνιος Κόλπος)

Κύριοι 
 
Ενημερωθήκαμε ότι βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση οι δυο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μετεγκατάσταση σε άλλη περιοχή και εκτός του Κόλπου των δυο μονάδων Θαλάσσιες Υδατοκαλλιέργειες Ευβοικού ετήσιας δυναμικότητας 400 τόνων και ΕΛΙΚΥ(Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες Κυκλάδων) ετήσιας δυναμικότητας 150 τόνων από τον Κόλπο Αταλάντης-Θεολόγου-Λιβανατών (Οπούντιος Κόλπος) οι οποίες μονάδες κατά πληροφορίες ανήκουν πλέον στον όμιλο ΠΕΡΣΕΥΣ.

Οι δύο αυτές μονάδες λειτουργούσαν επί δεκαετίες στη Ν.Αταλαντονήσι του σημερινού Δήμου Λοκρών και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες ρύπαιναν τη θάλασσα του Κόλπου Θεολόγου –Αταλαντης –Λιβανατών με χιλιάδες τόνους αποβλήτων (κόπρανα, ούρα και υπολείμματα τροφών) σε σημείο να καθίσταται η κολύμβηση ακατάλληλη καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά της Συνόδου των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων με θέμα «Το Ελληνικό Περιβάλλον» ανα 100 τόνους ψαριών 1 τόνος κόπρανα και ούρα αποβάλλεται ημερησίως ενώ τα απόβλητα μιας μονάδας 400 τόνων τσιπούρας ετησίως αντιστοιχεί με ακατέργαστα ανθρώπινα λύματα 11.000 ατόμων σε ένα χρόνο!!!!

Παράλληλα με τη λειτουργία τους υποβάθμιζαν και δυσφήμιζαν την ευρύτερη περιοχή η οποία ζει ουσιαστικά από τη θάλασσα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες, παραθεριστικές κατοικίες κ.λ.π.) προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά σε όλες τις εμπλεκόμενες επαγγελματικές ομάδες.

Αλλωστε είναι γνωστό ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι τερατώδεις βιοκοινωνίες,ανάλογες με τα ορνιθοτροφεία και τα χοιροστάσια που εκπέμπουν στο θαλασσιο περιβαλλον απεκκρίσεις ,υπολείμματα τροφών, αντιβιοτικά, και παρασιτοκτόνα ενώ η ιχθυοπαθολογία αντιμετωπίζει τα παθολογικά προβλήματα που παρατηρούνται από τις περίπου 40+ ασθένειες που παρουσιάζονται στα ψάρια ( λεμφοκύστη, επιθηλίωμα, νόσοςβραγχίων, οδινίαση, νέκρωση πτερυγίων- ουράς, ιχθυοφθειρίωση, δακτυλογυρίαση, εργασίλωση, δερματίτιδες, σκελετικές παραμορφώσεις, δυσμορφισμός, δονακίωση, παστερέλλωση, εγκεφαλίτιδα, λιπώδης εκφύλιση ήπατος κ.λ.π. ) με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας καθώς τα νοσήματα των ψαριών μεταδίδονται μέσα από τη θάλασσα στον άνθρωπο (Κτηνιατρική Σχολή Παν. Θεσσαλονίκης τμήμα ιχθυολογίας).

Οι αρρώστιες αυτές αντιμετωπίζονται με φάρμακα το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διαφεύγει στο άμεσο περιβάλλον δηλαδή στο θαλασσινό νερό.

 Για την ιστορία αλλά και επειδή επίκεινται Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, ιδιαίτερη μνεία θα κάνουμε στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες Κυκλάδων (ΕΛΙΚΥ) η εγκατάσταση της οποίας έγινε στο Αταλαντονήσι με ,κατά τη γνώμη μας, σκανδαλώδη και ύποπτο τρόπο , εξυπηρέτησε ιδιωτικά συμφέροντα και έβλαψε την ευρύτερη περιοχή και τις τοπικές κοινωνίες

Η ΕΛΙΚΥ λειτουργούσε στη θέση Σκαλονήσι Δονούσας Νάξου στην «καρδιά» του Αιγαίου πελάγους και λόγω αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής ( έτσι ακριβώς διατυπώνεται στη ΜΠΕ της εταιρίας Σεπτέμβριος 2001 που βρίσκεται στο αρχείο του Συλλόγου μας) ζήτησε μετεγκατάσταση στη Ν. Αταλαντονήσι του Κόλπου Αταλάντης-Θεολόγου –Λιβανατών, χρησιμοποιώντας, στην υποχρεωτική περιγραφή του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ( ΠΙΝ 2 της ΚΥΑ 69269/5387/1990), επιχειρηματολογία του τύπου:

«Η Δυτική Λοκρίδα (Δήμοι Αταλάντης , Μαλεσίνας και Λιβανατών ) είναι ερημικές και προβληματικές περιοχές , παρουσιάζουν μείωση πληθυσμού και πρέπει απαραίτητα να ισχύσουν κίνητρα σαν τις ιχθυοκαλλιέργειες για την αναβίωσή τους»

Παρά την αρνητική απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Αταλάντης 2/22/2001, την αρνητική απόφαση του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου 27-2-2001 για τη μετεγκατάσταση, παραμονές των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, έγγραφο με ταυτότητα της τότε Δ/νσης Αλιείας της Νομαρχίας Φθιώτιδας και υπογραφή του τότε Νομάρχη Τριαντάφυλλου Μπέλλου εστάλη προς τον τότε Γ.Γ. Περιφέρειας Στ.Ελλάδας Γιαννη Δήμου με το οποίο ο κ. Μπέλλος παρέμβαινε ευθέως υπέρ της εταιρείας και ζητούσε από τον περιφερειάρχη να υπογράψει την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων(ΑΕΠΟ) , γεγονός το οποίο έγινε μετά από 15 ημέρες αφήνοντας ερωτηματικά για τη Δημόσια Διοίκηση, κατά πόσο λειτουργεί με διαφάνεια , υπέρ του πολίτη και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Συμφέροντος.

Κύριοι

Με δεδομένο ότι ο Σύλλογός μας αγωνίζεται επι σειρά ετών για την απομάκρυνση των ιχθυοτροφικών μονάδων από τον Κόλπο Θεολόγου-Αταλάντης-Λιβανατών του Δήμου Λοκρών με στόχο να αναδειχθεί τουριστικά η παραθαλάσσια περιοχή του πετάλου όπως ακριβώς περιγράφεται στα ΓΠΣ των π. Δήμων Αταλάντης , Μαλεσίνας και Δαφνουσίων ως μοναδική μορφή ανάπτυξης, γνωμοδοτούμε θετικά και εκτιμούμε επιβεβλημένη την αιτούμενη μετεγκατάσταση των δυο μονάδων από τον κορεσμένο περιβαλλοντικά Οπούντιο Κόλπο σε άλλη περιοχή με διαφορετική προοπτική ανάπτυξης.
 
Για το ΔΣ του Συλλόγου
 
Η Πρόεδρος
Η Γραμματέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου