Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μία ουσιαστική αλλά και ρεαλιστική πρόταση νόμου του ΚΚΕγια την λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των Ανέργων

Πρόταση νόμου, με τον τίτλο «Αμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων», κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
  

Η πρόταση νόμου αποτελεί επικαιροποίηση της αντίστοιχης που είχε καταθέσει το ΚΚΕ τον Σεπτέμβρη του 2012. Πρόκειται για μία ουσιαστική αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστική πρόταση για την ανακούφιση των 1.500.000 ανέργων και των οικογενειών τους.

Δείτε την Αιτιολογική Εκθεση Επί της Αρχής της Πρότασης Νόμου, και την Πρόταση Νόμου όπως αυτή κατατέθηκε στην Βουλή:




ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
«Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων»


Αιτιολογική Έκθεση

Α’ Επί της αρχής.

Το ΚΚΕ επανακαταθέτει πρόταση νόμου για την λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το 27,5% και ο αριθμός των  ανέργων έφτασε τους 1.363.137. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ επιδοτείται μόνον το 12,5% περίπου των ανέργων.

Το πρόβλημα βέβαια της ανεργίας που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα την νεολαία και τις γυναίκες δεν είναι πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο. Είναι σύμφυτο του κοινωνικού–οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε, των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Σήμερα δεν υπάρχει εργατική-λαϊκή οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Χιλιάδες εργαζόμενοι συνθλίβονται στην πρέσα της ανεργίας, της ανασφάλειας. Για όσους εργάζονται το φάντασμα της ανεργίας αποτελεί καθημερινό άγχος. Η διαθεσιμότητα και η εφεδρεία αποτελούν νέες εκφράσεις της ανεργίας.

Η ανεργία αξιοποιείται για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και την μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, για να προωθηθούν τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα τα οποία από χρόνια βρίσκονται στο οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση των αποζημιώσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης, να μειωθούν δραματικά οι μισθοί και συνεπώς οι συντάξεις των εργαζομένων.

Τα τρίωρα, τα τετράωρα και συνολικά οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις πολλαπλασιάζονται, η εκ περιτροπής εργασία κυριαρχεί. Οι συμβάσεις μιας μέρας, οι δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις που κυριαρχούν σε πολλούς κλάδους, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν τα κόμματα του κεφαλαίου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Οι άνεργοι και οι μισοάνεργοι που εργάζονται με τις παραπάνω εργασιακές σχέσεις, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού.

Με τα μέτρα αυτά επιδιώκεται από την μια μεριά να περιορισθούν οι ζημιές του κεφαλαίου την περίοδο της κρίσης και από την άλλη να εξασφαλισθεί ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για την μετέπειτα φάση της ανάπτυξης- η οποία ωστόσο είναι αβέβαιη και επί πλέον θα είναι πρόσκαιρη και αναιμική- ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η εκτόξευση της ανεργίας δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που την διαιωνίζουν και την ανακυκλώνουν, ούτε με τις ενεργητικές πολιτικές  απασχόλησης που στηρίζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι πολιτικές αυτές αξιοποιούν  την ανεργία για να στηρίξουν μεγαλοεπιχειρηματίες. 

Τα διάφορα "προγράμματα απασχόλησης" για τους νέους που υλοποιούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες είναι κοροϊδία και βαθιά εκμετάλλευση. Αντί για δουλειά με δικαιώματα, προσφέρουν ξεροκόμματα και κακοπληρωμένες "ευκαιρίες" για λίγους. Αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, επιδοτούνται τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Η ανεργία αυξάνει όχι μόνον από τις απολύσεις εργαζομένων, αλλά και από την χρεοκοπία και καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης που τροφοδοτούν τις στρατιές των ανέργων.

Η λήψη των μέτρων που περιέχονται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχουν επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανέργων.

Η οικονομική κάλυψη των μέτρων αυτών είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος αναμφίβολα έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ έχει στην προτεραιότητά του τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Η πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής που καταργεί το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα και υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Το πρόβλημα της ανεργίας  έχει αποδειχθεί τόσο  από την εμπειρία της χώρας μας  όσο και από την εμπειρία των άλλων χωρών  ότι δεν μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο ενός δρόμου ανάπτυξης όπου κυριαρχεί η αναρχία, η εκμετάλλευση και το κυνήγι του κέρδους, η καπιταλιστική ιδιοκτησία,    που  οδηγεί τους κεφαλαιοκράτες να ανοιγοκλείνουν τις επιχειρήσεις τους και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκεί που έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία, με βάση και τις τέσσερις (4) «ελευθερίες» της ΕΕ (ελευθερίες κίνησης κεφαλαίων, υπηρεσιών, εμπορευμάτων και εργαζομένων).

Μόνο η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος του λαού, μπορούν να εξαλείψουν την ανεργία, να εξασφαλίσουν μισθούς και δικαιώματα για όλους, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, εκμηδενίζοντας την ανεργία και επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά του, παρά τα όποια λάθη και αδυναμίες υπήρξαν. Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει την χώρα μας και τους εργαζομένους και το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανοίξει αυτή η προοπτική.



Β΄ Επί των άρθρων.

Με το άρθρο 1 ορίζεται:
1. Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
2. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού.
 Θεωρούμε ότι ως πρώτο βήμα ο κατώτερος μισθός πρέπει να επανέλθει  στα 751 ευρώ ως βάση για παραπέρα αύξηση, παράλληλα με την κατάργηση όλων των νόμων που ακύρωσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με βάση τα παραπάνω το επίδομα ανεργίας πρέπει να ανέρχεται στα 600 ευρώ.
Με το άρθρο 2 ορίζεται ότι Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα να δικαιούται  επίδομα ανεργίας και κάθε νέος και νέα που αναζητεί εργασία και δεν βρίσκει σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Με το άρθρο 3 ορίζεται ότι το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, σαν συντάξιμος χρόνος.
Με το άρθρο 4 ορίζεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Με το άρθρο 5 ορίζεται:
1. Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων.
2. Κατά το διάστημα της ανεργίας απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
3. Καθιερώνεται για τους ανέργους δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
4. Οι άνεργοι απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη.
5. Οι άνεργοι εντάσσονται στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
6. Παρέχεται στις οικογένειες των ανέργων που έχουν ανήλικα τέκνα , δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. 
7. Οι φοιτητές και σπουδαστές που οι  γονείς τους είναι άνεργοι δικαιούνται πλήρη κάλυψη των σπουδών τους, επίδομα στέγασης και δωρεάν σίτισης, εφόσον δεν τους παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση σε φοιτητική εστία.
Με το άρθρο 6 ορίζεται ότι καθ’ όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση.
Επί πλέον απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.
 Με το άρθρο 7 ορίζεται ότι κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για τη κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.
Με το άρθρο 8  ορίζεται ότι απαγορεύεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο και επίσης ότι ακυρώνεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ξεκινήσει, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται.
Με το άρθρο 9 καθορίζεται η έννοια του ανέργου για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας πρότασης νόμου, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, απορρίπτοντας την λογική του εργαζόμενου - απασχολήσιμου που χαρακτηρίζει τη νομοθεσία του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.
Με το άρθρο 10 ορίζεται ότι:
1. Επίδομα ανεργίας δικαιούνται και όσοι αυτοαπασχολούμενοι λόγω οικονομικής δυσπραγίας αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από την στιγμή της δήλωσης της διακοπής αυτής στη αρμόδια ΔΟΥ και για όσο διαρκεί η ανεργία. Το επίδομα αυτό ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού.
2. Τα άρθρα 2, 4, 5, 6, 7,8 και 11 ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους της πιο πάνω παραγράφου.
Με το άρθρο 11 προβλέπεται η καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ για όλους τους άνεργους άμεσα, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Με το άρθρο 12 προβλέπεται ότι καταργείται κάθε διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της παρούσας πρότασης.
Με το άρθρο 13 καθορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των διατάξεων της πρότασης νόμου.



ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
  
«Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων»

Άρθρο 1ο
Οι εργαζόμενοι μετά την με οποιοδήποτε τρόπο λύση της εργασιακής τους σχέσης δικαιούνται, χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις, επίδομα ανεργίας, το οποίο ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 80% επί του βασικού μισθού, όπως αυτός καθορίζεται από την οικεία και ισχύουσα συλλογική ρύθμιση.

Άρθρο 2ο
Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
  
Άρθρο 3ο
Το χρονικό διάστημα παραμονής στην ανεργία αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων.

Άρθρο 4ο
Κατά το διάστημα παραμονής στην ανεργία οι άνεργοι και τα μέλη των οικογενειών τους δικαιούνται δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 Άρθρο 5ο
Για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία οι άνεργοι καταβάλλουν κατά ποσοστό 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και του σταθερού τηλεφώνου.
Για όσο διαρκεί η ανεργία απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους.
Οι άνεργοι απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών.
Οι άνεργοι εντάσσονται στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στους ανέργους χορηγείται δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στα ανήλικα τέκνα των ανέργων παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Οι φοιτητές και σπουδαστές που οι  γονείς τους είναι άνεργοι δικαιούνται πλήρη κάλυψη των σπουδών τους, επίδομα στέγασης και δωρεάν σίτισης εφόσον δεν τους παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση σε φοιτητική εστία.
  
Άρθρο 6ο
Καθ όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση.
Επί πλέον απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.

 Άρθρο 7ο
Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για τη κύρια κατοικία αυτών και της οικογενείας τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.

Άρθρο 8ο
Απαγορεύεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο και αντίστοιχα ακυρώνεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει τυχόν ξεκινήσει, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται.

Άρθρο 9ο
1.    Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, άνεργος θεωρείται αυτός που αναζητεί εργασία και αποδέχεται απασχόληση σε πλήρη και σταθερή εργασία που του προσφέρεται ή έστω σε εργασία με τους ίδιους ή παρεμφερείς τουλάχιστον όρους με τους οποίους απασχολούνταν στην τελευταία απασχόληση του στον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο.
2.    Ως εργασία στον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο θεωρείται εκείνη που εμπίπτει στην ομάδα επαγγελμάτων ή ειδικοτήτων ή εργασιών που ανάγονται στην τελευταία απασχόληση ή γνώση ή εμπειρία του ανέργου.
3.    Παρεμφερείς θεωρούνται οι όροι που δεν έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση των αποδοχών ή την χειροτέρευση των συνθηκών παροχής της εργασίας.

Άρθρο 10ο
1.Επίδομα ανεργίας δικαιούνται και όσοι αυτοαπασχολούμενοι, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από την στιγμή της δήλωσης της διακοπής αυτής στη αρμόδια ΔΟΥ και για όσο διαρκεί η ανεργία. Το επίδομα αυτό ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού.
2. Τα άρθρα 2, 4, 5, 6, 7,8 και 11 ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους της προηγούμενης παραγράφου.

Άρθρο 11ο
Άμεσα καταβάλλεται ένα έκτακτο επίδομα ύψους 1.000 ευρώ σε όλους τους άνεργους κατά την έννοια του παρόντος νόμου ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Άρθρο 12ο
Κάθε άλλη διάταξη που έρχεται σε αντίθεση προς τις διατάξεις του παρόντος καταργείται.

Άρθρο 13ο
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκτός αν άλλως ορίζεται στις επί μέρους διατάξεις του.
  

Αθήνα 20 Μαρτίου 2014


Οι Προτείνοντες Βουλευτές

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ



2 σχόλια:

  1. Στην κοσμαρα σας,αλλη μια φορα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν παιρνω 80% του μισθου μου,μ@@@@@ς ειμαι να ξαναπαω για δουλεια????Πατε καλα εκει περα?Θα ειναι ολοι ανεργοι και θα δουλευουν μαυρα.Να μη σχολιασω και τα υπολοιπα.
    Εσεις και οι δεινοσαυροι!Εσεις και οι δεινοσαυροι μονο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου