Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΟΑΕΔ: Δουλειά σε 10.000 ανέργους για έναν χρόνο - Εκτός του προγράμματος η Στερεά Ελλάδα

Εξασφαλισμένη εργασία για 12 μήνες παρέχει το “Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30 – 66 ετών”.
Στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά την περίοδο 2014-2016, 10.000 άνεργοι θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις για έναν χρόνο. Οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν για κάθε νέα θέση εργασίας με 18 ευρώ ανά ημέρα για έως 25 ημερομίσθια το μήνα, σύνολο 450 ευρώ μηνιαίως για 1 έτος.
Είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης κατά 1 μήνα, εφόσον η επιχείρηση δεσμευτεί ότι κατά το διάστημα αυτό δεν θα κάνει απολύσεις.
Το ποσό επιχορήγησης θα καλύπτει μέρος  του συνολικού μισθοδοτικού κόστους, και επομένως μέρος των μικτών αποδοχών που θα διαπραγματευτεί ο εργαζόμενος.
Η δράση θα «τρέξει» από τον ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα, εκτός των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.
Δυστυχώς η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αποκλειστεί και από αυτό το πρόγραμμα. Εδώ πρέπει να πούμε ότι τόσο η κυβέρνηση της χώρας, όσο και η αυτοδιοίκηση της περιφέρειας, έχουν μεγάλες ευθύνες για τον συνεχή αποκλεισμό της Στερεάς από πολλά προγράμματα. 

Ποιες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν

Στο πρόγραμμα επιχορηγούμενων προσλήψεων θα ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, εκτός μερικών εξαιρέσεων, όπως είναι για παράδειγμα τα νυχτερινά κέντρα, τα ΚΤΕΛ, οι επιχειρήσεις αλιείας και οι επιχειρήσεις telemarketing. Όλες τις εξαιρέσεις θα βρείτε αναλυτικά στην υπουργική απόφαση.
Τονίζεται ότι η δράση αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την υποβολή αίτησης σε μείωση προσωπικού. Μείωση προσωπικού θεωρούνται οι απολύσεις και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη. Δεν εντάσσονται οι επιχειρήσεις  που έχουν προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου αυτού σε αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης εργαζομένων από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση.
Δεν θεωρείται μείωση η οικειοθελής αποχώρηση, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης και η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πότε θα «ανοίξουν» οι αιτήσεις

Το αμέσως επόμενο διάστημα, με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ, θα εκδοθεί η πρόσκληση του ”Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30 – 66 ετών” και θα «ανοίξει» το σύστημα υποβολής αιτήσεων στη διεύθυνση http://ait.oaed.gr/.

Απαραίτητος ο κλειδάριθμος για τα προγράμματα ΟΑΕΔ

Για τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης που λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ. Ο κωδικός πρόσβασης ή κλειδάριθμος θα είναι απαραίτητος από εδώ και έπειτα για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. Διευκρινίζουμε ότι οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν χρειάζεται να εκδώσουν κωδικό.
Για την έκδοση κλειδάριθμου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, όπου ανήκουν, και να προσκομίσουν:
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις τη βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος της επιχείρησης και αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του επιχειρηματία.
  • Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις μέσω του νόμιμου εκπροσώπου τους, επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει την εκπροσώπηση, αντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας, και τη βεβαίωση έναρξης της επιχείρησης.

 

Θα ωφεληθούν 10.000 άνεργοι 30 έως 66 ετών

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέχρι και το 2016, έως ότου καλυφθούν οι 10.000 διαθέσιμες θέσεις επιχορηγούμενης εργασίας. Οι άνεργοι θα υποδειχθούν στις εταιρίες από τα αρμόδια ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να:
  • είναι από 30 έως 66 ετών κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από τον ΟΑΕΔ,
  • έχουν κάρτα ανεργίας, και
  • έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης και διαμόρφωσης ατομικού σχεδίου δράσης με σύμβουλο του ΟΑΕΔ.
Όσοι καταλάβουν επιδοτούμενες θέσεις θα πρέπει να μην είχαν κάποια σχέση εργασίας το προηγούμενο 12μηνο με την επιχείρηση στην οποία θα προσληφθούν.
Δεν χρειάζεται να υποβληθεί αίτηση από τον άνεργο που θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, καλό όμως είναι οι ενδιαφερόμενοι να κοινοποιήσουν προφορικά στους συμβούλους του ΟΑΕΔ τη διαθεσιμότητά τους για πρόσληψη.

3 σχόλια:

  1. Τα κλασσικά κολπάκια της κυβέρνησης προεκλογικά για να μαζέψει ψήφους τάζοντας θέσεις για 1 χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε αν έχεις άνεργος δυο χρόνια αυτα σου φαίνονται μέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δίκιο από την άποψη της ανεργίας , απλά μην περιμένεις ότι θα αλλάξει κάτι όσο συνεχίζουμε να ζούμε με προγράμματα 1 χρόνου και είμαστε δέσμιοι υπουργων , δημαρχων κτλπ. Έτσι επιβιώνουν...

    Ίσως αν αποφασίσουμε να επιβιώσουμε εμείς και όχι εκείνοι αλλάξουμε και τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου