Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τι γίνεται με τα δύο κρούσματα «τρελών αγελάδων» στη Φθιώτιδα;

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, δήλωσε αναφορικά με τα δύο κρούσματα της νόσου των «τρελών αγελάδων» που εντοπίστηκαν στη Φθιώτιδα, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος.
Σύμφωνα με το υπουργείο εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, εφαρμόζεται στην Ελλάδα Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών. 
Μάλιστα οι αρμόδια υπηρεσία τονίζει ότι όλες οι ποσότητες κρέατος που διατίθενται στην κατανάλωση προηγουμένως ελέγχονται. Επίσης επισημαίνει ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται από το γάλα, ωστόσο αυτήν τη στιγμή το ζητούμενο για τις Αρχές είναι το πώς νόσησαν αυτά τα δύο ζώα.
Ο κ. Αλεξανδρόπουλος, ανέφερε στο ΑΘηναικό Πρακτορείο, ότι θα ερευνηθεί η ζωοτροφή της μονάδας, καθώς η νόσος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σχετίζεται, άμεσα, με την κατανάλωση κρεαταλεύρων ή οστεοαλεύρων. Όσον αφορά στη ζωοτροφή που χρησιμοποιήθηκε, ο κ. Αλεξανδρόπουλος ανέφερε ότι μπορεί να ήταν ή να μην ήταν σε γνώση της μονάδας. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, παράλληλα με τους εντατικούς ελέγχους της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι αρμόδιες ολλανδικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί μήπως το πρόβλημα υπήρχε στη μονάδα από όπου προήλθαν τα ζώα.
Η μονάδα στη Φθιώτιδα, η οποία τέθηκε, άμεσα, σε επιτήρηση, είχε 240 βοοειδή γαλακτοπαραγωγής, εκ των οποίων 89 τα είχε εισάγει από την Ολλανδία. Τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν σε αυτά που είχαν εισαχθεί από την εν λόγω χώρα. 
Ακόμη ο κ. Αλεξανδρόπουλος τόνισε ότι στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλα τα σφάγια βοοειδών πριν οδηγηθούν στην κατανάλωση ελέγχονται και πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει σε ετήσια βάση 2 εκατ. ευρώ για τους εργαστηριακούς ελέγχους. 
Σημείωσε, δε, ότι ο έλεγχος των σφαγίων είναι υποχρεωτικός όταν τα ζώα είναι από 72 μηνών και πάνω. Σε ερώτηση για το εάν το τελευταίο διάστημα είχε παρουσιαστεί ανάλογο κρούσμα, ανέφερε ότι περίπου πριν από ένα μήνα είχε εντοπιστεί κρούσμα στη Γερμανία και πέρυσι στην Ολλανδία.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ... ΝΑΙ... ΤΡΩΤΕ ΑΦΟΒΑ... ΑΦΟΥ ΕΓΩ ΨΑΧΝΩ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΟΥΣΤΑΣΙΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ειχε γράψει το ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ πριν ενα χρόνο, ηταν θεμα χρονου να γίνει. Ολοι ξέρουν τις αθλιες συνθηκες που υπαρχουν τα παρανομα σφαγεια και οι παρανομες στανες που εχουν 2-3 ασυνηδητοι λιγο εξω απο τη Μαλεσίνα. Και σημερα ολοι οι νομιμοι καλύπτουν γιατι?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου